četvrtak, 11. siječnja 2007.
Naslovnica
Novosti
O sv.Franji Asiškom
O Redu TOR
Provincije
Viceprovincije
Delegacije
  Bangladeš
  Francuska
  Švedska
Hrvatska provincija TOR
Pregled naših kuća
Odgojni zavodi
Adresar Provincije
Izdavaštvo
Vjesnik Provincije
Duhovni listić
Delegacija sv. Ivana Krstitelja, Švedska

Dvojica luteranaca, jedan Šveđanin, drugi Amerikanac, studirali su 1970. godine psihologiju religije na sveučilištu u Uppsali. Otkrili su da ih privlači sv. Franjo Asiški i zaželjeli služiti unutar Švedske Crkve kao franjevci. Otišli su u Englesku i završili novicijat kod anglikanske družbe sv. Franje. Nakon povratka u Švedsku, luteranski biskup Goeteborga dao im je dozvolu za osnivanje redovničke zajednice.

Brat Frans-Eric Larson i brat Ingmund Andersson osnovali su 1978. godine “Kuću sv. Franje” u blizini Goeteborga. Kuća je postala sastajalište za sve uzraste, za sve koji su imali potrebnu duhovne pomoći i vodstva. U svom su radu osjetili da je njihovo razumijevanje duhovne stvarnosti bilo više katoličko nego luteransko.

Stoga su 1983. ova dva redovnika postala članovima Katoličke Crkve. Brat Frans-Eric je već slijedeće godine bio zaređen za svećenika. Biskup Hubertus Brandenburg odobrio im je status redovničke zajednice u svojoj biskupiji u Stockholmu.

Franjevačka kuća je nadograđena, u njoj je napravljena kapela Preobraženja, a izgrađen je i prostor za društvena okupljanja. Braća su počela svakodnevno moliti časoslov i slaviti Svetu misu, moliti krunicu i obavljati klanjanje pred Presvetim. Biskup im je povjerio pastoralnu skrb za područje na kojem se nalazi njihova kuća.

Braća se brinu za vjernike koji su im povjereni, onemoćalima vrše sve popravke, pripremaju im hranu, čiste, bave se vrtlarstvom, drže farmu pilića i pčele. Imaju i pustinjačku nastambu, “eremitorij”, kamo odlaze u osamu i provode vrijeme u šutnji i molitvi.

Generalni ministar o. Jose Angulo je 1991. ovu braću sjedinio s našim Redom.

Braća švedske delegacije imaju živo proročko viđenje svog poslanja u zemlji u kojoj polovica stanovništva ne vjeruje u Boga. Svjesni da je Švedskoj potrebna reevangelizacija, braća su za zaštitnika Delegacije izabrali Ivana Krstitelja – preteču Isusa Krista, u skladu s duhom sv. Franje koji je braću nazivao “glasnicima velikoga Kralja”.

Za daljnje informacije: Franciskusgarden, Jons vag 44, S-433-75, Jonsered, SWEDEN
E-mail: franciscanfriary.tor@mbox200.swipnet.se

11. 09. 2004.