utorak, 9. siječnja 2007.
Naslovnica
Novosti
O sv.Franji Asiškom
O Redu TOR
Provincije
Viceprovincije
Delegacije
  Bangladeš
  Francuska
  Švedska
Hrvatska provincija TOR
Pregled naših kuća
Odgojni zavodi
Adresar Provincije
Izdavaštvo
Vjesnik Provincije
Duhovni listić
Sv. Franjo, karizmatski pokornik

Franjo Asiški nije rođen kao svetac. Kao sin bogatog trgovca, imao je i vremena i novca za priređivanje raskošnih banketa na koje je pozivao mlade plemiće. Nije slučajno da su ga nazivali “kraljem gozbi”. Česte gozbe i posao trgovca tkaninama nisu ostavljali Franji mnogo vremena za Boga.

U ratu između Asiza i Perugie, Franjo se borio pun mladenačkog entuzijazma. U tom je ratu bio ranjen i zatvoren. Provodeći godinu dana u tamnici oboli od malarije. Nakon što ga je otac otkupio iz zarobljeništva, Franjo se vratio u rodni Asiz, mnogo skloniji povučenosti i razmišljanju nego prije.

Vojne pobjede plemića grofa Waltera Brienskog, obnovile su u Franji želju za viteštvom. Nadao se da će pod zapovjedništvom Brienskog steći naklonost u njegovim očima i postati vitez. Na putu k njemu zaustavi se u Spoletu gdje ga zatekne uznemirujuća vijest o grofovoj smrti. Upavši u depresiju opet oboli od malarije. Jedne ga noći tajanstveni glas zapita: ”Što misliš, tko te može bolje nagraditi - gospodar ili sluga”? Franjo odgovori: “Gospodar, naravno”. Glas nastavi: “Zašto onda ostavljaš gospodara i ideš za slugom”? Franjo tada shvati da je sluga bio grof Walter. Napusti Spoleto uvjeren da mu je progovorio Bog.

Tijekom slijedeće dvije godine Franjo je počeo osjećati nutarnju snagu koja ga je pripravljala na još jednu promjenu. Susret s gubavcima prouzrokovao je revoluciju u osjetljivoj Franjinoj duši. Jednog je dana jašući na svom konju prošao pored gubavca. Prva mu je pomisao bila baciti novčić i podbosti konja da se što prije udalji. No, umjesto toga Franjo siđe s konja i zagrli gubavca. Na samrti Franjo se sjetio tog susreta kao ključnog momenta svog obraćenja : “Što mi bijaše odurno pretvorilo mi se u duhovnu i tjelesnu slast”.

Postao je karizmatski pokornik. Braća i sestre od pokore vide primjer postupnog obraćenja, koje je karakteristično za Franjin duhovni put, kao svoju karakteristiku, to jest kao karizmu Trećeg samostanskog reda sv. Franje.

11. 09. 2004.