subota, 17. ožujka 2007.
Naslovnica
Novosti
O sv.Franji Asiškom
O Redu TOR
Provincije
Viceprovincije
  sv. Franje, Indija
  sv. Josipa, Južnoafrička R.
  Gospe Šri Lanke
  Gospe od ukazanja, Brazil
  sv. Antuna, Paragvaj
  sv. Marije Guadalupe, SAD
Delegacije
Hrvatska provincija TOR
Pregled naših kuća
Odgojni zavodi
Adresar Provincije
Izdavaštvo
Vjesnik Provincije
Duhovni listić
Viceprovincija sv. Marije od Guadalupe,
México i Texas (SAD)

Mnoge se stvari događaju zahvaljujući tomu što “netko nekoga pozna”, a ne jer “netko nešto zna”… Uistinu, samo je jedno prijateljstvo bilo razlog nazočnosti franjevaca trećoredaca u Méxicu. Godine 1951. otac Ordines, svećenik teatinac napisao je svom prijatelju s Mallorce o. Rafaelu Ginardu Amorosu: “U Ciudad de Méxicu imamo više posla nego možemo stići, a oni nam nude još više. Sada je vrijeme da vi dođete i ovdje otvorite kuću.” Iste godine sastalo se vijeće španjolskog povjereništva u SAD-u kako bi razmotrilo ovaj prijedlog. Došlo se do zaključka da nije dobro odugovlačiti s idejom kako se kancelar nadbiskupije u Ciudad de Méxicu ne bi predomislio. Stoga je odlučeno da se pošalje o. Juana Domenga da preuzme brigu za jednu župu u Colonia de Moctezumi.

Tadašnji španjolski provincijal o. Antonio Bauza, pošao je 1952. godine u Mexico kako bi razmotrio ponudu da njegovi fratri preuzmu još jednu župu. Vidio je veliku potrebu za svećenicima u Ciudad de Mexicu. Grad se naglo širio. Antiklerikalnim zakonom iz 1917. godine bio je ograničen broj ređenja svećenika i zbog toga se osjećao veliki nedostatak pastoralnih radnika. Otac Bauza i njegovo vijeće su stoga odlučili prihvatiti ponudu Nadbiskupije.

Fratri su sagradili novu crkvu u blizini mjesta Senor del Buen Despacho i posvetili je Božanskoj Providnosti. Nadbiskupija je fratrima 1957. povjerila župu sv. Pija X, a nešto kasnije i dvije druge župe. Fratri su kupili imanje u Atizapan de Zaragozi na kojem su uskoro sagradili sjemenište.

Španjolska provincija je 1963. godine izdvojila kuće u Meksiku iz sastava Povjereništva u SAD-u i od njih stvorila novo ovisno Povjereništvo. Za prvog poglavara izabran je o. Miquel Pacual.

Godine 1981. Povjereništvo je počelo s novicijatom u Atizapanu. Na istom imanju sagradili su za potrebe pastorala mladih “Kuću za mlade” Već 1984. godine otvara se kuća za bogoslove u Tlalpanu na rubu Ciudad de Méxica.

Na provincijskom kapitulu 1997. kapitularci donose odluku o uspostavljanju Viceprovincije u Méxicu i Texasu. Iste godine generalni ministar o. Bonaventura Midilli službeno ustanovljuje Viceprovinciju Svete Marije od Guadalupe. Za prvog poglavara izabran je o. Mateo Garcia Redondo.

Nova Viceprovincija ima 33 svećenika i jedanaest bogoslova. Fratri djeluju na pet župa u Ciudad de Méxicu i četiri župe u Texasu. Redovnici rade u školama, bolnicama, sredstvima javnog priopćavanja te organiziraju duhovne vježbe za djecu i mladež.

Za daljnje informacije: u Mexicu: Casa de Formacion, Arenal 10, Santa Ursula Xitla, 14420 Tlalpan, D.F., Mexico; u Americi: Saint Leonard Church, 8510 S. Zarzamora St. San Antonio, TX.

11. 09. 2004.