subota, 17. ožujka 2007.
Naslovnica
Novosti
O sv.Franji Asiškom
O Redu TOR
Provincije
Viceprovincije
  sv. Franje, Indija
  sv. Josipa, Južnoafrička R.
  Gospe Šri Lanke
  Gospe od ukazanja, Brazil
  sv. Antuna, Paragvaj
  sv. Marije Guadalupe, SAD
Delegacije
Hrvatska provincija TOR
Pregled naših kuća
Odgojni zavodi
Adresar Provincije
Izdavaštvo
Vjesnik Provincije
Duhovni listić
Viceprovincija sv. Josipa, Južnoafrička republika

Apostolski vikar Marianhilla, biskup Adalbero Flescher, misionar rođen u Njemačkoj, oduvijek je smatrao da je najbolje da Afrikanci sami pastoriziraju vlastiti narod s kojim dijele isti jezik i istu kulturu. Većina redovničkih kongregacija međutim nije primala crnce u svoja sjemeništa. Ta je činjenica inspirirala biskupa Fleschera da osnuje kongregaciju afrikanaca, domorodaca, s ciljem da evangeliziraju vlastiti narod.

Duh Sveti je nadahnuo šest mladića da se 1923. godine odazovu pozivu dobrog biskupa. Prvi članovi kongregacije odlučili su živjeti zajedništvo po uzoru na Svetu obitelj iz Nazareta. Stoga su se i nazvali Franjevačkom braćom sv. Josipa. Odlučili su da će živjeti među Zulu plemenom u planinskom području, udaljenom oko 140 kilometara od Durbana. Obrađivali su svoje njive i njive svojih susjeda. Neki od njih su postali svećenici. Nekoliko godina nakon ređenja jedan je od njih postao biskup Umzimkhulua, prvi crni biskup južno od Sahare.

Zakon o zaštiti apartheida donesen 1948. godine ograničio je slobodu braće. Oko godine 1970. broj braće se počeo znatno smanjivati. Budući da su braća bila dijecezanska kongregacija, biskup u Mariannhillu Martin Schmidt počeo se brinuti za budućnost kongregacije. Počeo je 1977. pregovore s Trećim samostanskim redom sv. Franje, sa željom da kongregaciju pripoji nekom postojećem Redu. Radi pomoći u procesu ujedinjavanja Generalna kurija poslala je dvojicu američkih redovnika o. Roberta Siska iz Provincije Presvetog Srca Isusova i o. Josepha Merciecu iz Provincije Bezgrešnog začeća. Godine 1982. generalni ministar o. Roland Faley službeno je ujedinio ovu kongregaciju s Redom. Red je nastavio slati redovnike iz različitih provincija da pomažu u odgoju kandidata i učenju engleskog jezika koji je potreban za studij.

Braća su 1990. godine za provincijala ove Viceprovincije izabrali o. Cosmasa Mdladlu. Oni i dalje obavljaju pastoralnu službu u dvjema župama, u planinama iznad istočne obale Južne Afrike, gdje su još uvijek mnoge ceste neasfaltirane i gdje mnogi ljudi još uvijek žive bez električne energije i vodovoda. Provincija ima kuću za studente u Merrivale-u. Okončanjem politike apartheida 1994. godine i povećanjem broja kandidata na pomolu je nova nada za ove skromne redovnike iz pokrajine Kwa Zulu Natal.

Za daljnje informacije obratite se: P.O. Box 263—Merrivale KZN, Republica of South Africa

11. 09. 2004.