srijeda, 10. siječnja 2007.
Naslovnica
Novosti
O sv.Franji Asiškom
O Redu TOR
Provincije
  Asiška
  Sicilijanska
  Španjolska
  Presvetog Srca Isusova, SAD
  Bezgrešnog začeća, SAD
  Indijska
Viceprovincije
Delegacije
Hrvatska provincija TOR
Pregled naših kuća
Odgojni zavodi
Adresar Provincije
Izdavaštvo
Vjesnik Provincije
Duhovni listić
Provincija bezgrešnog začeća, SAD

Papinski dekret kojim se omogućuje ujedinjenje braće iz Loretta s Redom u Rimu pripremio je plodno tlo osnivanju Provincije Bezgrešnog začeća. Dekretom je braći koja su navršila tri godine jednostavnih zavjeta omogućeno da uđu u Red polaganjem svečanih zavjeta. Drugi, koji nisu ispunjavali ove uvjete, trebali su ponoviti novicijat. Trebalo je dakle naći i učitelja novaka. Godine 1908. generalni ministar o. Angelo de Mattia poslao je iz Rima o. Antonija Balestrierija za učitelja novaka, a o. Jeronima Zazzaru za poglavara. Već slijedeće godine međutim biskup u Altooni morao je riješiti jednu novonastalu situaciju. Naime, talijanski doseljenici u Johnstownu ostali su bez pastoralne skrbi, a neka grupa protestanata počela ih je vrbovati za svoju zajednicu te je biskup uspio nagovoriti poglavara o. Jeronima da vikendom šalje o. Antonija u Johnstown. U prosincu 1909. umro je župnik župe u kojoj su se okupljali talijani. Božićnu misu za talijane predvodio je o. Jeronim i nakon toga - ostao na župi. Počelo je međutim dolaziti i do napetosti. Dvojica fratara Talijana sve više su vremena provodila na župi s talijanskim doseljenicima, a sve su manje vremena imali za braću u Lorettu. Na provincijskom kapitulu 1918. bila je o tome živa rasprava. Konačni je ishod bio da je Sveta kongregacija za redovnike dozvolila da se ustanovi Povjereništvo kako bi njegovi članovi mogli preuzeti pastoralnu skrb za talijane u SAD. Osmorica braće iz Loretta priključila su se povjereništvu jer su željeli raditi u pastoralu. Biskup Garvey je članovima Povjereništva dodijelio još dvije župe za potrebe talijanskih doseljenika. Godine 1925. Sveta Stolica ustanovila je Provinciju Bezgrešnog začeća. Prva odluka provincijskog vijeća bila je sagraditi samostan sv. Bernardina. Samostan je dovršen na vrijeme te je mogao primiti prvu generaciju novaka. Godinu dana kasnije provincijal o. Jeronim poslao je trojicu privremeno zavjetovanih redovnika na studij u Rim.

Izbijanjem Drugoga svjetskog rata bilo je međutim potrebno organizirati studij teologije na području SAD-a. Provincija je kupila kuću u Washingtonu D.C. i posvetila je sv. Tomi Mooru, engleskom mučeniku i svjetovnom franjevcu trećorecu. Kad se broj svećeničkih kandidata povećao Provincija je izgradila dodatni prostor. Međutim, zbog smanjenja broja zvanja sredinom devedesetih, Provincija prodaje ovu kuću u Washingtonu. Tijekom četrdeset i dvije godine Provincija je ograničila svoje pastoralno djelovanje samo na četiri župe u biskupiji Altoona. Tijekom pedesetih, međutim, obilujući svećeničkim zvanjima, preuzela je i pastoralne obaveze u biskupiji Baker City, u državi Oregon.

Uprava Provincije je uskoro postala svjesna da su glavne aktivnosti zajednice samo u župnom pastoralu. Stoga prihvaća ponuđene aktivnosti u državi Minesoti - podučavanje u školama i mjesto duhovnika franjevaka u Little Fallsu. Osim toga prihvaćaju se kapelanska mjesta na dva koledža u Zapadnoj Virginiji. Godine 1979. Provincija je preuzela vodstvo dviju kuca za duhovne vježbe, jedne u Floridi i druge u Zapadnoj Virginiji. Kasnije je prihvatila i neke župe u Minnesoti i Floridi.

Provincija se odazvala apelu Pape Ivana XXIII te 1959. godine poslala fratre za pomoć Crkvi u Paragvaju. Generalni ministar o. José Angulo Quilis, ujedinio je 1992. godine dvije zajednice franjevaca trećoredaca u Paragvaju u Viceprovinciju sv. Antuna.

Danas Provincija Bezgrešnog začeća u SAD-u djeluje na jedanaest župa u četiri američke države i vodi dva duhovna centra. Ostali članovi Provincije rade u školama, u pastoralno-duhovnom savjetovanju ili kao kapelani u koledžima i svetištima.

Za daljnje informacije: Provincial Office, 2400 Dike Road, Winter Park, FL 32792 – USA E-mail: Tthielen@aol.com

11. 09. 2004.