srijeda, 10. siječnja 2007.
Naslovnica
Novosti
O sv.Franji Asiškom
O Redu TOR
Provincije
  Asiška
  Sicilijanska
  Španjolska
  Presvetog Srca Isusova, SAD
  Bezgrešnog začeća, SAD
  Indijska
Viceprovincije
Delegacije
Hrvatska provincija TOR
Pregled naših kuća
Odgojni zavodi
Adresar Provincije
Izdavaštvo
Vjesnik Provincije
Duhovni listić
Provincija presvetog Srca Isusova, SAD

Povijest prve američke provincije franjevaca trećoredaca počinje u Irskoj, u doba ponovnog procvata redovništva, nakon što ga je bila zatrla engleska reformacija. Duh Sveti je 1820. godine potakao grupicu ljudi u gradu Tuamu da osnuju franjevačku zajednicu radi podučavanja siromašne djece osnovama katekizma, keltskom jeziku Iraca i poljodjelstvu.

Zbog gladi uzrokovane lošim urodom krumpira došlo je do masovnog iseljavanja Iraca u Sjedinjene Američke Države. Dvadeset i tri redovnika pošla su za svojim sunarodnjacima te je to bila prva skupina franjevaca trećoredaca koja je dotakla tlo Sjedinjenih Država.

Pitsburški biskup Michael O’Connor pozvao ih je 1847. godine da preuzmu župnu školu u Lorettu, u državi Pennsilvaniji. Već slijedeće godine franjevački su redovnici osnovali školu za mladiće pod nazivom “Akademija sv. Franje”, koja je kasnije prerasla u College sv. Franje. Početkom dvadesetog stoljeća dva druga bratstva “Braće iz Tauma” doselila su se u Sjedinjene Američke Države, jedno u Brooklyn, u gradu New Yorku, a drugo u Spalding, u državu Nebrasku. Sva tri bratstva franjevaca trećoredaca pokušala su se udružiti s Redom u Rimu. Brooklinška je zajednica 1906. godine prva uputila molbu, ali se njihov biskup tomu usprotivio. Braći pak nastanjenoj u Spaldingu njihov je mjesni biskup iste godine dozvolio ujedinjenje s Redom. Posljednja zajednica koja se ujedinila s Redom bila je ona u Lorettu. Godine 1908. Papa Pio X odobrio je njihovu molbu za ujedinjenje.

O. John Doyle, dijacezanski svećenik koji je nagovarao braću u Brooklynu da se ujedine s Redom, priključio se franjevcima trećorecima u Lorettu. Bio je jedan od najistaknutijih fratara Provincije, izrazito dobar profesor na Collegu sv. Franje i u provincijskom sjemeništu. Obavljao je službu provincijala trinaest godina. Za svog mandata inicirao je izgradnju nekoliko novih zgrada Collega i proširenje sjemeništa.

Generalni ministar o. Giovanni Parisi insistirao je 1937. godine da se Red prihvati misijskog apostolata. Tadašnji provincijal o. Eugene George, pozitivno je odgovorio na ovu ideju. S još četvoricom fratara zaputio se u Indiju gdje su počeli pastoralno djelovati među santalskim plemenom u državi Bihar. Nakon dvije godine još je osam redovnika ove provincije stiglo u Indiju. Zanos i predanost franjevaca doveli su do osnivanja Provincije sv. Tome Apostola. Slijedeći provincijal Provincije Presvetog Srca Isusova o. Benedict Determann, suočio se s najvećom nesrećom u povijesti Provincije. Naime, u požaru 1942. godine potpuno je izgorjelo staro zdanje Collega sv. Franje u Lorettu. College je ostao bez predavaonica, a fratri bez krova nad glavom. No, kao i obično, Božja providnost nije iznevjerila. Nekoliko godina prije nemilog događaja grupa dobročinitelja kupila je imanje Schwab na kojem se moglo udomiti fratre i privremeno organizirati nastavu. Pod vodstvom o. Benedikta i o. Johna Sullivana, predsjednika Collega, fratri su ponovno izgradili College. Tako se College sv. Franje, poput feniksa, opet podigao iz pepela. Otac John Boccella, tadašnji provincijal, premjestio je 1946. godine srednju školu koja je bila u sklopu Collega Sv. Franje u mjesto Spring Grove u Pennsyilvaniji. Otac John prihvatio je također poziv Johna K. Mussija, biskupa u Steubenvillu, da franjevci trećoreci osnuju višu akademsku instituciju koja bi omogućila školovanje stanovnicima jugoistočnog dijela države Ohio. Tako je grupa fratara u prosincu 1946. godine osnovala steubenvillski College. Sada je to Franjevačko sveučilište u Steubenvillu koje uživa međunarodni ugled. Provincija je osim toga prihvatila i popunjavanje službi profesora u Philadelphiji.

Misionarski zanos u Provinciji nije se ugasio odlaskom u Indiju. Godine 1962. Provincija je prihvatila novu misiju u Brazilu koja se prostire na 100.00 kvadratnih kilometara, oko grada Borbe u području Amazone. Poslala je šest redovnika koji su započeli misijski rad u tom kraju.

Kad se stanovništvo u SAD-a počelo u većem broju seliti u južne države, Provincija je prihvatila župe u državama Texas, Florida i Virginija, pastoralni rad s američkim indijancima u Južnoj Dakoti te dvije gradske župe u Baltimoru, u državi Maryland.

Doprinosi ove Provincije Crkvi i Redu bili su neprestani. Kratka povijest nije u stanju predočiti sve događaje niti dolično spomenuti sve one fratre koji su na Božju čast i slavu sudjelovali u izgradnji Provincije.

Za daljnje informacije:Vocation Office, P.O. Box 104, Loretto, PA 15940 USA
E-mail: davistor@uov.net
Web site: www.franciscanstor.alabanza.com

11. 09. 2004.