ponedjeljak, 8. siječnja 2007.
Naslovnica
Novosti
O sv.Franji Asiškom
O Redu TOR
Provincije
Viceprovincije
Delegacije
Hrvatska provincija TOR
Pregled naših kuća
Odgojni zavodi
Adresar Provincije
Izdavaštvo
Vjesnik Provincije
Duhovni listić
TKO SMO MI?

Na pitanje znatiželjnika: "Odakle ste…kojem redu pripadate?" sveti Franjo i njegovi prvi sljedbenici odgovarali su jednostavno: "Mi smo pokornici iz Asiza."

Naši su korijeni povezani s tim "pokornicima iz Asiza". Oni su bili članovi "reda pokornika", stila života što ga je Crkva odobrila već mnogo ranije prije pojavka sv. Franje. Cilj takvog života bio je pozivati ljude na pokoru, odnosno izbjegavati grijeh kako bi se razvilo prisnije jedinstvo s Bogom. Pokornici su nosili tuniku kao znak svog opredjeljenja.

Godine 1207. Franjo je započeo život pokore noseći pokornički habit. Dvije je godine proveo kao pokornik, a taj mu je status potvrdio i asiški biskup Guido. Godine 1221. Franjo je napisao Prvo pismo vjernicima (pokornicima) u kojem je dao upute braći i sestrama od pokore koji su se željeli pridružiti njegovom načinu evanđeoskog života.

Tijekom stoljeća nicale su nezavisno jedna od druge i muške i ženske kongregacije Trećeg samostanskog reda u mnogim zemljama Europe. Papa Nikola V je 1447. godine ujedinio talijanske muške zajednice franjevačkih pokornika u jedan Red. Za sjedište Reda odabrana je 1512. godine Bazilika svetih Kuzme i Damjana u Rimu.

Danas Red ima sedam provincija, šest Viceprovincija i tri delegacije. Red ima oko devet stotina braće koja žive, mole i pastoralno djeluju u četrnaest država. Mi smo mali Red, ali jedno veliko bratstvo.

11. 09. 2004.