Župa sv. Mihaela u 2014. godini

PASTORALNA SLIKA ŽUPE U 2014.
SV. MIHAEL – GRAČANI, ZAGREB

Župa je u 2014., proslavila 31. godinu postojanja. Župnik je fra Mirko Kralj (TOR). Župa broji oko 4.000 katolika, a prilikom blagoslova posjeti se oko 1100 obitelji. Gledano statistički za prošlu godinu: krštenih je bilo 34, prvopričesnika 39, krizmanika 27, vjenčanih parova 8, pokojnika 39. Podijeljeno je oko 22000 pričesti-čestica. U župi se nalazi i samostan sestara Uršulinki, a kao pomoć župniku dolaze i fratri sa Ksavera.


Liturgijski život – nedjeljom i blagdanom se slave četiri sv. mise. Misa radnim danom je navečer u 18:00 sati u zimskom periodu, a u 19:00 u ljetnom razdoblju. Posebno su posjećene mise zornice u došašću. Krunica se moli svakodnevno, a tijekom korizme križni put je petkom i nedjeljom prije večernje mise. Na pepelnicu je cjelodnevno župno klanjanje.

Pastoral djece – uz školski vjeronauk, župna kateheza održava se za sve razrede osnovne škole. Vjeronauk vode s. Bogoljuba Cifrek, vjeroučiteljica Slavica Franjičević i župnik fra Mirko Kralj. Djeluje i zajednica Mali misionari, dječji zbor te zajednica ministranata.


Pastoral mladih - u župi djeluje zajednica mladih Gorući grm i zbor mladih koji animira nedjeljnu misu u 11:00 sati. Jedan dio mladih uključen je FRAMU na Ksaveru.


Pastoral starih osoba - sastoji se uglavnom od redovitih posjeta i podjele sakramenata prvog petka u mjesecu i prigodom Božića i Uskrsa, te posjeta po pozivu i potrebi. Također jedan dan u trodnevnici pred župni blagdan je namijenjen bolesnicima i starijim župljanima.


Župni Caritas - je aktivan posebice kroz došašće, korizmu i prigodom blagdana sv. Mihaela, kada se organiziraju akcije po trgovinama, te podjela paketa potrebnim obiteljima. Kao i cijela Hrvatska, organizirali smo i prikupljanje sredstava za poplave u Slavoniji.


Ostale aktivnosti - u župi 3 puta godišnje izlazi list Mihael a svakog mjeseca izlazi Župski listić.
Župa ima svoju web stranicu www.zupa-gracani.hr, a prisutni smo i na društevnim mrežama: https://www.facebook.com/zupagracani
U župi djeluje Župno pastoralno i ekonomsko vijeće koje se sastaje prema potrebi i dogovoru. Otprilike svaki tri mjeseca. Ove godine prvi puta smo imali duhovnu obnovu za članove vijeća na Glavotoku, sa željom da će to postati praksa. Također već nekoliko godina, na Glavotoku organiziramo duhovnu obnovu za krizmanike. U župi djeluju i zajednice za odrasle, muškarce i žene, koje vode župljani, te Anđeline prijateljice koje vode sestre Uršulinke. Župa je tijekom prošle godina bila uključena i u Župne kateheze, koje se organiziraju na nivou Zagrebačke nadbiskupije, a mladi i djeca sudjeluju tijekom godine u susretima koje organiziraju sestre Uršulinke i franjevci trećoredci. Zadnjih 6 godina u župi se organizira cjelodnevno čitanje bibilije prije blagdana Sv. Mihaela, te Noć otvorenih crkvi uoči svih svetih. Za roditelje krizmanika i prvopričesnika se održavaju duhovne obnove. Svake godine hodočasti se u Mariju Bistricu i Remete, te jedno veće hodočašće (ove godine smo sudjelovali sa dva autobusa na proglašenju svetim Papa Ivana Pavla II i Ivana XXIII u Rimu). Organizirali smo i duhovnu obnovu za mlade podsljemenskih župa, koju je predvodio don Damir Stojić, i gdje se okupilo preko 250 mladih.

Ovdje možemo spomenuti i obnovu naše župne crkve, koja se nalazi u završnoj fazi. U mjesecu prosincu je stavljeno novo grijanje i završen je najveći dio restauratorskih radova. Na proljeće nas očekuje uređenje oltarnog dijela.

Zrinka Čegelj, župa sv. Mihaela, Gračani