Zavjeti u Franjevačkom svjetovnom redu u Belišću


Dana, 21. veljače u belišćanskoj župi sv. Josip Radnika pet članova franjevačkog svjetovnog reda položilo je zavjete: Šimo Šarčević, Marko Kapular, Marija Pintarić, Marijana Schneider i Dubravka Dorman. Nakon pripreme i formacije od godinu dana u novicijatu braća i sestre odlučili su se na ovaj korak. Neposrednu trodnevnu pripravu za sve članove i župljane imao je fra Marin Matančić, đakon provincije franjevaca trećoredaca koji je trenutno na služenju đakonske godine u Belišću. Prvog dana na misnom slavlju i predavanju fra Marin nas je pozvao da odemo u „pustinju“ o kojoj imamo biblijske primjere Isusova boravka, nadalje, u širem kontekstu iskustvo pustinje kod Izraelaca kroz 40 godina, odlučujuće bitke kraljevstva Božjega izvojevane su u pustinji. Fra Marin poručuje „ da je vrijeme pustinje prikladno da dodirnemo dublje slojeve duše, otkrijemo prerušene napasti, šutljive poticaje i pozive Božje“. Ovi dani u pustinji nemaju nakanu da nas udalje od stvarnog života, nego da nas vode do pravog i temeljnijeg usmjerenja našeg života i djelovanja. I sam Isus je morao pronaći unutrašnju jasnoću i čvrstoću u samoći i borbi protiv kušnji. Tek kada to prođe biti će spreman da krene među ljude i navijesti radosnu vijest.


Drugog dana razmišljali smo o značenju našeg postojanja i života u svijetu. Fra Marin kaže „da se značenje ljudskog života izriče u tri riječi: slaviti, klanjati se i služiti“. „Zbiljsko slavlje Boga je naš život. To je važno u našem svjetovnom društvu u kojem smo skloni ljude vrednovati po onom što proizvode, ne po onome što jesu. Slaviti Boga znači živjeti u bogatstvu i dubini, transparentni u Božjoj nazočnosti i ljubavi. Nadalje u govoru o „klanjanju Bogu“ ističe strahopoštovanje „ koje nam daje svijest o potpunoj ovisnosti o Njemu i u isto vrijeme o potpunoj sigurnosti, jer Bog okružuje naš život: prošlost, sadašnjost i budućnost.“ Misao završava s elementom „služenja Bogu“. „Služenje zacijelo uključuje djelovanje, no ono je ipak više. Isus je živio među svojim učenicima kao onoj koji je služio, no njegov utjecaj se nije mjerio po broju usluga koje im je učinio nego po načinu koji im je davao i izgrađivao, pomirivao i ozdravljao. Stoga služiti Bogu znači svoj život integrirati u Božje djelo“ rekao je fra Marin.
Treći dan priprave za zavjete nakon svete mise imali smo euharistijsko klanjanje s temom „Naviještanje evanđelja“ u kojem smo razmatrali misli pape u miru Benedikta XVI. Na sami dan zavjeta svečanu svetu misu predvodio je župnik i gvardijan fra Branko Janjić, a u koncelebraciji je bio župni vikar fra Marko Neretljak i đakon fra Marin Matančić. Svečane zavjete u ime mjesnog bratstva primio je ministar Krešimir Šarčević, a u ime Crkve potvrdio duhovni asistent fra Branko Janjić , slavlju zavjeta bila je prisutna i područna ministra OFS-a Maja Janc, koja nas je došla podržati i ohrabriti u budućem životu i radu našeg bratstva. Svečano slavlje zavjeta došlo je svome kraju uz prigodni domjenak i druženje svih prisutnih.


Marko Kapular, OFS BELIŠĆE