Vojni biskup predvodio križni put na zagrebačkome Sv. Ksaveru

Na četvrtu korizmenu nedjelju, 11. ožujka 2018., vojni biskup mons. Jure Bogdan predvodio je već tradicionalni Križni put za Hrvatsku vojsku, policiju, branitelje i vatrogasce na kalvariji na zagrebačkom Sv. Ksaveru, uz pratnju vojnih i policijskih kapelana, đakona i bogoslova Vojnog ordinarijata RH i uz sudjelovanje zaposlenika Ordinarijata.
U svečanom postroju ispred sjedišta Ordinarijata okupili su se pripadnici Počasno-zaštitne bojne, polaznici Policijske akademije „Josip Jović“, kadeti Časničke škole „Andrija Matija Pauk“ i vatrogasci te se uputili prema ksaverskoj kalvariji.
Tekstove meditacija uz postaje križnog puta čitali su polaznici Policijske akademije i kadeti Časničke škole, a molitve vojni i policijski kapelani. Molio se „Križni put oca i majke“ kojeg je priredila Splitsko-makarska nadbiskupija u povodu Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u rujnu ove godine u Solinu.
U pobožnosti su uz mons. Bogdana sudjelovali fra Ivo Martinović, provincijal franjevaca trećoredaca i fra Ivan Paponja, župnik Župe sv. Franje Ksaverskoga, gvardijan istoimenog samostana franjevaca trećoredaca i provincijski vikar. Sudjelovalo je veliko mnoštvo vjernika među kojima je bio i Damir Krstičević, ministar obrane i potpredsjednik Vlade RH.
Zahvalivši svima koji su organizirali ovu pobožnost križnog puta i franjevcima trećoredcima na njihovu gostoprimstvu mons. Bogdan je u prigodnom nagovoru na završetku križnoga puta rekao: „Svaki i svaka od nas ovdje u Isusovoj patnji i boli, u postajama križnoga puta pronalazi nešto iz svoga života i za sebe. […] I nakon i ove pobožnosti križnoga puta jasno nam je da svi mi zaredom s velikim teškoćama primamo i prihvaćamo križ i razapinjanje. Lakše nam je prihvatiti Boga pobjednika, Boga koji pobjeđuje zlo i trpljenje. Isus je i sam prošao bol i patnju. Prošao je i tamu smrti i groba. Osuđen je i umire i od onih koji misle da Boga časte osuđujući njega i njegovo djelo. […] U njemu i s njime i mi promatramo zlo koje nas pritišće, smrt koja neminovno dolazi… U njemu je nada i snaga izlaska iz patnje i pobjede nad smrću. Bog je u Isusu pobijedio zlo i grijeh! […] Vraćamo se svojim kućama, svojim domovima, svojim obiteljima, na svoje radno mjesto s jednom sigurnošću: Bog me ljubi! Bog mi hoće dobro! Njegov križ, njegova smrt iz ljubavi na križu, dokaz su toga!“
Na kraju pobožnosti riječi zahvale biskupu Juri Bogdanu i svim okupljenim vjernicimaa uputio je župnik fra Ivan Paponja. Biskup se rado odazvao pozivu Provincijala i pridružio se braći franjevcima trećoredcima na samostanskoj večeri.