Vikend u samostanu

Od petka 24. veljače do nedjelje 26. veljače održan je u samostanu sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu tzv. „vikendu u samostanu“. Radi se o susretu mladića iz naših župa koji obuhvaća sedme i osme razrede osnovne škole te srednju školu, a cilj mu je upoznavanje samostanskoga načina života i razlučivanje mogućega poziva za svećenički i(li) redovnički život. Na ovogodišnjem susretu sudjelovalo je devetnaest mladića iz: četvorica iz Splita, dvojica iz Zadra, četvorica iz Gračana, jedan sa Ksavera, četiri iz Kloštra Podravskoga i četiri iz Belišća. Voditelj susreta bio je fra Branko Janjić, župnik i gvardijana u Belišću. Tijekom susreta na različite načine u rad s mladima bili su uključeni naši bogoslovi i postulanti na čelu sa svojim odgojiteljem fra Zvonimirom Brusačem.

            Susret je započeo u petak 24. veljače u večernjim satima okupljanjem na Ksaveru. Mlade iz Splita dopratio je župni vikar fra Hrvoje Perković, iz Zadra fra Josip Vrdoljak, iz Belišća fra Branko Janjić, a iz Kloštra Podravskoga naš postulant Tomislav Sabađija. Poslije zajedničke večere u samostanskoj blagovaonici na Ksaveru i slavlja večerenje liturgije časova, održan je prvi susret koji je imao karakter upoznavanja. Na kreativan način sudionici ovoga susreta predstavili su se jedni drugima i voditeljima i suradnicima susreta. Potom su sudionici bili upoznati s rasporedom susreta i ostalim praktičnim stvarima. Neformalno druženje nastavilo se i nakon ovoga službenoga dijela.

            Sljedeći je dan započeo jutarnjom službom liturgije časova i doručkom. Potom je slijedio drugi susret koji je imao narav kateheze s temom „Dok sam tako putovao i približavao se Damasku“, a voditelj je bio fra Branko Janjić. Analizirajući prikaz obraćenja i poziva sv. Pavla prema izvješćima Djela apostolskih (9,1-19a), fra Branko je ukazao na elemente Pavlovoga poziva koji mogu biti egzemplarni za svaki poziv. Potom su sudionici podijeljeni u tri grupe koje su dobile obraditi različite probleme povezane s katehezom. Sudionici su na vrlo zanimljiv i kreativan način prikazali rezultate svojega rada. Jutarnji dio susreta okončan je euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Hrvoje Perković.

            Subotnje poslijepodne bilo je predviđeno za izlet i rekreaciju. Mladići su najprije imali priliku vidjeti i pobliže se upoznati s glagoljskom baštinom koja se čuva u samostanu na Ksaveru. Potom su posjetili Medvedicu i Medvedgrad. Izlet je  nastavljen obilaskom centra Zagreba: crkva sv. Franje Asiškoga na Kaptolu, zagrebačka katedrala, Trg bana Josipa Jelačića, vožnja zagrebačkom uspinjačom, šetnja kroz Gornji grad, posjet Gospi Kamenitih vrata. Na kraju izleta svi su sudionici dobili slobodno vrijeme za osobni obilazak grada. Poslije večere u samostanu bilo je euharistijsko klanjanje u crkvi na Ksaveru koje je predvodio fra Branko Janjić uz pomoć domaćinâ sa Ksavera. Dan je završio opuštanjem uz film „Uskrsnuće“ (eng. „Risen“) koji govori priču o rimsko vojskovođa Klaviji koji zajedno sa svojim pomoćnikom Lucijem ima zadatak riješiti misterij što se dogodilo s Isusovim tijelom nakon raspeća.

            Posljednji dan susreta, nedjelja, započeo je također jutarnjom službom liturgije časova. Na trećem i posljednjem susretu svoja osobna svjedočanstva o duhovnome pozivu iznijeli su postulanti Nikola Luketić i Tomislav Sabađija te bogoslov fra Mirko Mišković. Mladiću su predstavili svoj „domaći rad“ koji su radili kroz cijelo vrijeme susreta. Imali su, naime, za zadaću oblikovati svoj „osobni štit“ (prema onome da je Pavao oruđe/oružje izabrano, usp. Dj 9,15) u kojemu su trebali predstaviti određene svoje osobine, ambicije i sl. Vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje sa župljanima na Ksaveru u 10h koje je predvodio domaći župnik fra Vice Blekić uz koncelebraciju fra Branka Janjića i fra Hrvoja Perkovića te liturgijsku asistenciju svih sudionika susreta. Susret je službeno zaključen nedjeljnim ručkom nakon kojega su se sudionici uputili svojim domovima.

 

fra Mirko Mišković, TOR

Otvorite galeriju slika