„Vikend u samostanu“: susret za studentsku i radničku mladež na Ksaveru

Od 13. do 15. travnja u samostanu sv. Franje Ksaverskog franjevaca trećoredaca glagoljaša u Zagrebu održan je treći susret pod nazivom „Vikend u samostanu“, ovaj put za studentsku i radničku mladež. Ovaj projekt ima ulogu okupljanja mladića iz župa u kojima djeluju franjevci trećoredci glagoljaši (ali i šire) s ciljem međusobnog upoznavanja i upoznavanja načina života i rada u samostanu. Ovoga puta u samostanu na Ksaveru okupila su se osmorica studenata i mladih radnika.
Susret je započeo u petak uvečer svečanim slavljem večernje liturgije časova u ksaverskoj crkvi. Nakon toga slijedilo je međusobno upoznavanje sudionika i predstavljanje programa, koji je vodio fra Marko Neretljak, odgojitelj bogoslova franjevaca trećoredaca glagoljaša. Prvi dan je završio euharistijskim klanjanjem u crkvi.
Subotnji dan je započeo slavljem jutarnje liturgije časova, a nastavljen je dvama predavanjima. Predavanje o bîti kršćanskoga poziva održao je bogoslov fra Mirko Mišković. U tom predavanju naglašeno je da pojam poziv ne obuhvaća samo poziv na svećeništvo i(li) redovništvo, već je to poziv na svetost koji je upućen svakome kršćaninu i koji onda svaki kršćanin ostvaruje u svome životu sukladno svome životnome zvanju. Drugo predavanje održao je fra Zvonimir Brusač koji je govorio o ispravnoj duhovnosti i prisutnima pojasnio aspekte i putove istinske kršćanske duhovnosti i kvalitetnog duhovnog života. Poslije tih predavanja sudionici su slavili euharistiju kojoj je predsjedao provincijal fra Ivo Martinović. Nakon ručka i odmora sudionici su otišli u posjet zagrebačkoj katedrali i hodočastili na grob bl. Alojzija Stepinca. Zatim su prešli na Gornji grad u grkokatoličku konkatedralu sv. Ćirila i Metoda gdje su se susreli sa župnikom Danijelom Hranilovićem koji je predstavio povijest i sadašnjost grkokatoličke zajednice u Hrvatskoj. Potom su se sudionici uputili u Odru gdje se nalazi samostan sv. Franje Asiškog i Kuća sv. Franje – dom za starije i nemoćne. Tamo su se susreli s fratrima koji upravljaju domom i žive karizmu brige za slabiju i nemoćnu braću i sestre. Subotnja večer započela je slavljem večernje liturgije časova, a nastavljena je svjedočanstvima bogoslova fra Josipa Dolića te postulanata Nikole Luketića i Tomislava Sabađije, koji su svaki na svoj način, kroz tri različite priče i perspektive, posvjedočili o svojem iskustvu poziva na redovništvo i svećenstvo. Završetak dana bio je obilježen pjesmom i druženjem.
Nedjelja je započela jutarnjom liturgijom časova, nakon koje je fra Mirko imao predstavljanje iznimno bogate povijesti i baštine Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša. U tom predstavljanju sudionici su imali priliku vidjeti blago koje čuvaju i kojem se brinu franjevci trećoredci, napose glagoljašku baštinu (Prvotisak, Spovid općena, Ivančićev zbornik, Klimantovićev zbornik, Propagandina glagoljsko-liturgijska izdanja i sl.). „Vikend u samostanu“ završen je okupljanjem oko oltara Gospodnjeg na euharistijskome slavlju zajedno sa župljanima na Ksaveru i ručkom u samostanu.

Zdeslav Begović

Otvorite galeriju slika