Vikend u samostanu 2018

Od 9. do 11. veljače u našem samostanu sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu održan je susret Vikend u samostanu za mladiće sedmih i osmih razreda s naših župa iz Provincije. Na susretu je sudjelovalo 15 dječaka iz sljedećih župa: sv. Josipa Radnika – Belišće, sv. Franje Ksaverskog – Zagreb, sv. Mihaela – Gračani i iz župe Svete Obitelji – Split.


Okupljanje je započelo u petak 9. veljače u 18h. Prvu zajedničku večer u samostanu, nakon objeda, počeli smo svečanom molitvom večernje molitve časoslova a nakon toga uslijedilo je upoznavanje sa programom susreta, međusobnim upoznavanjem sudionika te uvodnim nagovorom fra Marka Neretljaka koji je i vodio cjelokupni susret. Prije odlaska na počinak imali smo kratko euharistijsko klanjanje pred Presvetim u našoj crkvi.

Sutra dan, u subotu 10. veljače, poslije jutarnje molitve kojom smo započeli dan i objeda imali smo izlaganje našega bogoslova fra Mirka Miškovića na temu Poziv i upoznavanje mladića s bogatom poviješću a naročito kulturnom baštinom naše Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša. U samostanskoj kapeli Provicijal fra Ivo Martinović slavio je svetu misu na kojoj su sudjelovali mladići zajedno s bogoslovima i postulantima te naš đakon fra Dario Mican. U poslije podnevnim satima imali smo izlet obilazak grada i mnoge zanimljive posjete. Treba izdvojiti pohod u Zagrebačku katedralu i molitva bl. Alojziju Stepincu, a nakon toga odlazak na gornji grad, Markov trg te posjet grkokatoličkoj konkatedrali, ujedno i župnoj Crkvi sv. Ćirila i Metoda gdje nas je dočekao župnik Danijel Hranilović i progovorio nam nešto više o grkokatolicima u Hrvatskoj, njihovoj povijesti, liturgiji te pojasnio ikoografski prikaz u Crkvi. Nakon toga posjetili smo muzej Hrvatskog nogometnog saveza na Trgu bana Jelačića gdje smo „prošli kroz“ bogatu povijest naše nogometne reprezentacije. Najzanimljiviji događaj dana bio je zajednički odlazak na hokejašku utakmicu KHL Medveščak protiv Red Bull Salzburga u Ledenu dvoranu Doma sportova. Nakon uzbudljive i napete utakmice u samostanu nam je pripravljen roštilj kojega su priredili bogoslov fra Mirko i postulant Nikola. Nakon bogate okrijepe i odmora od cjelodnevnog hoda našli smo se u dvorani za druženje i susrete gdje su bogoslov fra Josip Dolić te postulanti Tomislav Sabađija i Nikola Luketić iznijeli osobno svjedočanstvo poziva i života u samostanu. Zadnji dan našega druženja, u nedjelju 11. veljače započeli smo jutarnjom molitvom časoslova a nakon doručka i posljednjim susretom gdje smo imali temu Euharistija. Vrhunac dana bila je svečana Sveta misa u župnoj crkvi u 11.30h koju je predslavio fra Marko. Susret je završio zajedničkim ručkom a nakon toga mladići zajedno sa svojim voditeljima krenuli su natrag svojim župama i domovima.
 

Otvorite galeriju slika