Vikend susret u samostanu za mladiće osnovne škole

Od 15. do 17. veljače u našem samostanu sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu održan je susret Vikend u samostanu za mladiće sedmih i osmih razreda s naših župa iz Provincije. Na susretu je sudjelovalo 10 dječaka iz sljedećih župa: sv. Josipa Radnika – Belišće, sv. Benedikta i Žalosne Gospe – Klošat Podravski, sv. Mihaela – Gračani i iz župe bl. Alojzija Stepinca - Ogulin.

Okupljanje je započelo u petak 11. veljače u 18h. Prvu zajedničku večer u samostanu, nakon objeda, počeli smo svečanom molitvom večernje molitve časoslova a nakon toga uslijedilo je upoznavanje sa programom susreta, međusobnim upoznavanjem sudionika te uvodnim nagovorom fra Marka Neretljaka koji je bio voditelj ovoga susreta. Zatim je uslijedio rekreativni susret „pjevaj i nadopuni duhovne, dječje i zabavne pjesme“. Prije odlaska na počinak imali smo kratko euharistijsko klanjanje pred Presvetim u našoj crkvi i mogućnost za sakramenat svete ispovijedi.
Sutra dan, u subotu 12. veljače, poslije jutarnje molitve kojom smo započeli dan i objeda imali smo izlaganje fra Marka Neretljaka na temu Poziv kroz život apostola ali i naš život. Nakon toga je bogoslov fra Mirko Mišković upoznavao mladiće s bogatom poviješću a naročito kulturnom baštinom naše Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša te smo imali kratku radionicu o glagoljici. U samostanskoj crkvi Provicijal fra Ivo Martinović slavio je svetu misu na kojoj su sudjelovali mladići. U poslije podnevnim satima imali smo izlet obilazak grada i mnoge zanimljive posjete. Treba izdvojiti pohod u Zagrebačku katedralu koji je završio molitvom na grobu blaženog Alojzija Stepinca, posjet katedralnoj riznici i muzeju blaženog Alojzija Stepinca, a nakon toga odlazak na gornji grad, Markov trg i molitva kod Majke Božje od Kamenitih vrata. Nakon toga posjetili smo muzej Hrvatskog nogometnog saveza na Trgu bana Jelačića gdje smo „prošli kroz“ bogatu povijest naše nogometne reprezentacije. Zatim smo se uputili u posjetu župi sv. Mihaela u Gračane gdje nas je dočekao fra Marin i upoznao s poviješću župe, pastoralnim aktivnostima te svjedočio kako je i on prije dvadesetak godina bio sudionik ovakvih susreta koji su mu pomogli da krene putem svećeničkog i redovničkog poziva. Nakon uzbudljivog i lijepog poslijepodnevnog obiljaženja i druženja u samostanu nam je pripravljen roštilj. Nakon bogate okrijepe i odmora od cjelodnevnog hoda našli smo se u dvorani za druženje i susrete gdje su bogoslov fra Mirko Mišković te postulanti Tomislav Sabađija i Matej Marić iznijeli osobno svjedočanstvo poziva i života u samostanu. Subotnji dan smo pak završili molitvom i gledanjem filma o svetom Pavlu.
Zadnji dan našega druženja, u nedjelju 17. veljače započeli smo jutarnjom molitvom časoslova a nakon doručka i posljednjim susretom gdje smo pogledali kratki film „Cirkus leptira“ te razgovarali kako i mi svoje „slabosti“ i „nedostatke“ možemo pretvoriti u „pobjede“ samo je važno otvoriti se iskreno Božjem pozivu . Vrhunac dana bila je svečana sveta misa u župnoj crkvi u 11.30h koju je predslavio fra Dario Mican. Susret je završio zajedničkim ručkom a nakon toga mladići zajedno sa svojim voditeljima krenuli su natrag svojim župama i domovima.

Leon Šipek 

Otvorite galeriju slika