Susret srednjoškolske muške mladeži iz župa naše Provincije

Od petka 2. ožujka do nedjelje 4. ožujka 2018. g. u samostanu sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu održao se susret srednjoškolske muške mladeži iz župa naše Provincije, tzv. vikend u samostanu. Na susret se odazvalo deset mladića sa zagrebačkoga Ksavera i Gračana te iz Kloštra Podravskoga i Zadra. Susret je počeo u petak u večernjim satima slavljem večernje liturgije časova. Nakon tog je uslijedilo, na zanimljiv i zabavan način kroz igru, međusobno upoznavanja sudionikâ susreta kao i njihovo upoznavanje s organizatorima. Voditelj cijeloga susreta bio je fra Marko Neretljak, odgojitelj bogoslovâ franjevaca trećoredaca glagoljaša.


Subotu je obilježio vrlo gust, ali iznimno zanimljiv i bogat raspored. Poslije slavljenja jutarnje liturgije časova, kojom su sudionici susreta započeli dan, slijedila su tri kratka predavanja: o Božjem pozivu u životu kršćanina, o franjevačkoj obitelji i franjevcima trećoredcima te o hrvatskoglagoljskoj baštini. Predavanja je održao bogoslov fra Mirko Mišković. U podne su se sudionici susreta okupili na euharistijskome slavlju kojemu je u crkvi sv. Franje Ksaverskoga predsjedao provincijal franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivo Martinović. Naši srednjoškolci su se aktivno uključili u euharistijsko slavlje čitanjem, pjevanjem i asistencijom. Subotnje popodne bilo je rekreativne naravi. Sudionici susreta najprije su posjetili zagrebačku katedralu, a potom su se uputili u upoznavanje i razgledavanje Gornjega grada. Posebno je bio zanimljiv obilazak zagrebačkoga Arheološkoga muzeja koji posjeduje bogatu zbirku arheoloških predmeta iz prapovijesti, egipatske kulture, rimsko-grčke antike pa do hrvatskoga srednjovjekovlja. Susret se nastavio u samostanu na Ksaveru rekreacijskim dijelom koji su vodili fra Josip Dolić i postulant Nikola Luketić. U večernjim satima slavila se večernja liturgija časova. Posebno je zanimljiv i nadahnjujući bio večernji susret na kojem su o svome duhovnome pozivu svjedočili fra Josip Dolić te postulanti Nikola Luketić i Tomislav Sabađija.


Dan Gospodnji, nedjelja, također je započeo slavljem jutarnje liturgije časova. Nakon doručka uslijedilo je predavanje o važnosti euharistije u životu kršćanina koje je održao fra Marko Neretljak. Sudionici susreta priključili su se nedjeljnome euharistijskome slavlju u 11.30 h u ksaverskoj crkvi kojemu je predsjedao fra Mirko Kralj, župnik i gvardijan u Sv. Ivanu u Zadru, uz koncelebraciju fra Marka Neretljaka i asistenciju svih sudionika susreta. Susret je završio nedjeljnim ručkom.
Osim međusobnoga upoznavanja mladeži iz župa naše Provincije ovakvi susreti imaju i karakter promocije duhovnih zvanja. Nadamo se da će netko od sudionika osjetiti Božji poziv na svećenstvo i(li) redovništvo i odgovoriti mu.
 

Otvorite galeriju slika