Susret srednjoškolaca na Ksaveru

Započinjući hod korizmenoga vremena, Crkva svoje vjernike svih uzrasta poziva na dublje preispitivanje sebe samih i svoga angažmana u izgradnji Božjega kraljevstva, kojemu je ona sakramentom. Možemo reći kako je korizmeno vrijeme milosno vrijeme dubljega proživljavanja krsne svetosti i otvaranja Božjemu spasenjskome djelovanju. Vođeni tom dinamikom neprestanoga obnavljanja sebe kao slike Božje i traženja svoga mjesta u odgovoru na Božji poziv na svetost, četrnaestorica mladića srednjoškolske dobi iz župa u Gračanima, Belišću, Kloštru Podravskome i Zadru okupili su se u petak 8. ožujka u predvečerje u samostanu sv. Franje Ksaverskoga na provincijskome susretu za mladiće srednjoškolske dobi. Kao što i najviše odgovara istinskome značenju korizmenoga vremena, susret je započeo svečanim slavljem liturgije večernjega časa u koru crkve sv. Franje Ksaverskoga. Potom je slijedio prvi susret koji je za cilj imao bliže međusobno upoznavanje sudionika, kao i upoznavanje s programom i ciljevima ovoga susreta. Na kreativnim radionicama te večeri sudionici susreta pokazali su spremnost i odvažnost u hvatanju u koštac s pjevanjem, folklornim plesanjem i sličnim sadržajima. Prvi dan je završio šutnjom klanjanja pred Presvetim u kome su se sudionici mogli na intimniji način susresti s Gospodinom i promisliti o sebi gledajući u Onoga koji je svakome od nas dodijelio zadaću u svome kraljevstvu.
Drugi dan susreta bio je vrlo dinamičan i ispunjen programom. Poslije jutarnje molitve i doručka uslijedilo je prvo predavanje, koje je održao organizator i voditelj susreta fra Marko Neretljak, s naslovom: Poziv kroz Isusove učenike. Radni dio dana nastavljen je glagoljaškom radionicom koju je vodio fra Mirko Mišković, a potom su se sudionici susreta sabrali na euharistijsko slavlje kojemu je predsjedao provincijal fra Ivo Martinović. Poslijepodnevni program bio je rekreativno-turističko-studijske naravi. Sudionici susreta najprije su se uputili na zagrebački Kaptol gdje su uz stručno vodstvo posjetili Muzej blaženoga Alojzija Stepinca i zagrebačku katedralu. Poslije toga popeli su se na zagrebački Gornji grad, zaustavljajući se u molitvi pred likom Gospe od Kamenitih vrata te su razgledali znamenitosti zagrebačkoga Gradeca. Svakako valja istaknuti posjet grkokatoličkoj konkatedrali svetih Ćirila i Metoda, gdje je sudionike susreta župnik o. Danijel Hranilović upoznao s katolicima bizantsko-slavenskoga obreda u Hrvatskoj. Obilaženje i razgledavanje Zagreba završilo je posjetom muzeju hrvatskoga nogometa. Vrativši se u samostan na Ksaveru, sudionicu susreta slavili su svečanu I. večernju liturgije časova prve korizmene nedjelje zajedno sa sabranom samostanskom i župnom zajednicom. U večernjim satima sudionici susreta imali su prilike čuti svjedočanstvo o duhovnome pozivu iz usta fra Josipa Dolića i naših postulanata Tomislava Sabađije i Mateja Marića, a zatim sve to zaokružiti gledajući film o svetom Pavlu apostolu.
Tjedno slavlje Kristovoga Vazma, nedjelja (i to prva korizmena nedjelja, nekoć zvana caput Quadragesimae) započela je jutarnjom molitvom liturgije časova. U jutarnjim satima održan je i posljednji susret, koji je modelirao fra Marko Neretljak, a na njemu se razgovaralo o Božjim darovima svakome pojedincu i zadaći pojedinca s obzirom na njih te su sudionici iznijeli svoj kratki osvrt na susret. U 11.30 h svi sudionici asistirali su na euharistijskome slavlju kojemu je predsjedao fra Mirko Kralj. Susret je završen ručkom u samostanskom blagovalištu na Ksaveru.
Ovogodišnji susret za mladiće srednjoškolske dobio, kao što je vidljivo iz ovoga poprilično šturoga izvješća kojemu je za cilj bilo samo kronografski naznačiti tijek susreta, bio je iznimno bogat. Vjerujemo kako je, osim toga, bio i plodonosan i to u sva smjera: s jedne strane, za sudionike susreta koji su dobili priliku dublje promisliti o odabiru svoga životnoga zvanja i upoznati redovnički način života kao jedan od mogućih izbora, a s druge strane, za same fratre koji su imali priliku izbliza se susresti s mladim generacijama te vidjeti koje zahtjeve oni pred njih stavljaju.

M. M