Redovničko zavjetovanje fra Ante Lukende

 Na euharistijskom slavlju u samostanskoj crkvi franjevaca trećoredaca u Krku 3. rujna 2017. novak fra Anto Lukenda, kandidat za redovničkog brata, položio je u ruke provincijala fra Ive Martinovića privremene redovničke zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti. Koncelebrirala su dvanaestorica braće svećenika iz Provincije, posluživali bogoslovi, a sudjelovali su i postulanti franjevaca trećoredaca. U ime krčkog biskupa mons. Ivice Petanjka bio je nazočan generalni vikar mons. Franjo Velčić. Na euharistiji i obredu zavjetovanja sudjelovali su i mnogi prijatelji i znanci fra Ante iz grada i s otoka Krka i mnogi vjernici koji su ispunili crkvu. U obred zavjetovanja uvodio je fra Joso Živković, učitelj novaka, a svjedoci zavjetovanja bili su fra Petar Grubišić, bivši provincijal i fra Antun Badurina, gvardijan samostana u Krku. 

Provincijal je u homiliji, polazeći od nedjeljnih čitanja,  između ostalog poručio: „Isus nam govori: 'Ako tko hoće poći za mnom, neka se odreče sebe samoga, neka uzme svoj križ  i neka me slijedi!'. Odreći se sebe - to je, možemo reći, ono što je najteže: odreći se svog egoizma, odreći se svojih računica, svog položaja, odreći se sebe da bi Bog bio na prvom mjestu. To nam poručuje Isus. (...) Uzeti svoj križ znači za fra Antu uzeti svoje redovničko pravilo i ustanove kao mjerilo svog života, graditi zajednički život u Provinciji, nastojati oko onog što je dobro, obdržavati red, obavljati svoje dužnosti...; uzeti svoj križ za njega znači nastojati sačuvati svoj identitet, darove, radost, ljepotu, sve ono što nam je Bog dao da izgrađujemo sebe i drugima pomažemo u rastu u vjeri, poniznosti, dobroti.“

Na kraju euharistije fra Antun Badurina, gvardijan, zahvalio je Bogu, čestitao fra Anti na izboru redovničkog puta, na tom njegovu „hrabrom činu“ i poželio mu Božji blagoslov i ustrajnost te zahvalio: Provincijalu koji je u ime zajednice i Crkve primio njegove zavjete, fra Josi Živkoviću, učitelju novaka, braći koja su došla i tako fra Anti izrazila podršku i prihvaćanje, svim sudionicima slavlja, posebno fra Antinim prijateljima te svima koji su pomogli u pripravi slavlja.

            Nakon euharistije bio je za sve nazočne susret i domjenak u atriju samostana, a zatim objed za uzvanike u samostanskoj blagovaonici.

            Na objedu su održani prigodni pozdravi i govori. Fra Antun Badurina pozdravio je najprije mons. Franju Velčića, generalnog vikara i vlč. Antona Valkovića, krčkog župnika  ističući povezanost samostana s biskupijom i župom, provincijala, zavjetovanika, braću redovnike i nazočne fra Antine prijatelje. Istaknuo je kako je fra Anto tijekom novicijata bio „vrlo vrijedan i koristan član samostanske zajednice“ te mu poželio da sazrijeva u redovničkom duhu i da, posebno, njeguje zajedničku i osobnu molitvu. Provincijal je izrazio radost zbog zavjetovanja „jer je ono znak života“, podsjetio fra Antu kako su zavjeti „i dar i križ“, zahvalio fra Josi Živkoviću, učitelju novaka i njegovim suradnicima u novicijatskoj nastavi te fra Antunu Badurini i braći u Krku  najavljujući da će fra Anto tijekom privremenog zavjetovanja biti član samostanske zajednice u Odri (Zagreb). Vlč. Anton Valković, krčki župnik, podsjetio je na vrijednu i plodonosnu  suradnju s fra Antom u Krku prije njegova ulaska u redovničku zajednicu. Bogoslov fra Mirko Mišković predao mu je  prigodne darove i čestitke u ime braće samostana na Ksaveru u Zagrebu u kojem je fra Anto proveo vrijeme prvog odgojnog razdoblja, postulata i u ime njihovih suradnica školskih sestara franjevaka. Učitelj fra Joso Živković je zahvalio fra Anti za „suradnički odnos u novicijatu, za molitveni žar, radni elan i inicijative“, zahvalio samostanskoj zajednici za atmosferu „molitve, rada i franjevačke otvorenosti drugima“, Provincijalu i braći iz Provincije za molitvu i interes, bivšem provincijalu fra Niki Barunu koji je fra Antu primio u Provinciju, fra Antinim prijateljima te posebno suradnicima u novicijatskoj nastavi: dr. Franji Velčiću, mr. Ivanu Milovčiću, o. Dominiku Magdaleniću, prioru karmelićanskog samostana u Krku i fra Diegu Dekliću, OFM, iz košljunskog samostana. Na kraju je zahvalio svoj braći redovnicima, bogoslovima i postulantima za pomoć u organizaciji slavlja te domaćici i njezinim pomoćnicama koje su se pobrinule za svečani objed.

Z.B.