Provincijsko ljetovanje mladih na Školjiću





U ponedjeljak, 17. srpnja 2017. godine osmero se belišćanskih framaša, zajedno sa svojim duhovnim asistentom, fra Markom Neretljakom, u ranojutarnjim satima zaputilo put Zadra. U Zadar su stigli u popodnevnim satima, a tamo su ih ručkom ugostili u župi Sv. Ivana Krstitelja, gdje je trenutno na službi fra Josip Vrdoljak, nekadašnji belišćanski župnik. Nakon okrjepe doputovali su katamaranom do otoka Preko, a iz Preka na otočić Školjić. Uslijedila je večera i smještanje po sobama te večernje kupanje.

Svaki je dan sadržavao jutarnju svetu misu, molitvu časoslova te pobožnost krunice ili klanjanje Presvetom i, naravno, slobodno vrijeme za odmor, kupanje i druženje.

Srijeda, 19. srpnja bio je dan kao stvoren za već dogovoreni izlet. Framaši su prošetali Zadrom i posjetili župu sv. Mihovila u centru grada Zadra te župnu crkvu Gospe Maslinske, na kojoj fra Tomislav Vrsaljko vrši službu župnog vikara. Nakon ručka koji im je pripremio fra Tomislav, bili su spremni svi skupa nastaviti s upoznavanjem čari Dalmacije. Sljedeća postaja bio je gradić Nadin, inače rodno mjesto fra Tomislava, njihovog vodiča. Nakon Nadina slijedio je Biograd na Moru i nezaboravno iskustvo polusatne vožnje podmornicom. Već pomalo ogladnjele, na večeru ih je izveo g. Karlo, prijatelj naših fratara, a poslije večere uslijedilo je druženje, šetnja uz more i povratak na Školjić.

Četvrtak nije bio ništa manje uzbudljiv. Nakon jutarnje svete mise i doručka, gost – predavač bio je fra Kristijan Kovačević, franjevac iz Splita. Tema njegovog predavanja bila je Kako moliti uz Sveto Pismo. Uz razgovor i proučavanje biblijskih psalama, nastojali smo zajedno shvatiti kako, što i kada treba moliti.
Poslije ručka plaža je bila idealna destinacija. Cjelodnevno kupanje i vožnja pedalinama ipak je na koži ostavilo traga, što je rezultiralo sveopćim umorom koji je uslijedio sljedeći dan. Četvrtak je bio zaključen zajedničkom molitvom krunice.

Nakon napornog četvrtka, petak je bio dan malo lakšeg tempa. Uz svetu misu, kupanje i druženje, dan je završio euharistijskim klanjanjem i pjesmom uz gitaru na molu. Odmorni i ispunjenih srca, ova je skupina u subotu ujutro krenula put Belišća. Putem su posjetili Rastoke kod grada Slunja i grad Sisak, a u Glini ih je dočekao i gladne ugostio Belišćanin, velečasni Ivan Petrović, koji je trenutno na službi župnika u obližnjoj župi Bučica.

Kući su se vratili istoga dana oko 22 sata iscrpljeni, ali sa srcima punim blagoslova, novih iskustava i nezaboravnih uspomena.

Josipa Petrlić