Provincijalova Uskrsna čestitka

„Plamen ovaj jutarnja zatekla Danica.
Danica koja ne zna zalaza, a to je Krist Uskrsnuli, povratnik od mrtvih,
koji svijetli svakom čovjeku
te živi i kraljuje u vijeke vjekova.“ (iz Vazmenoga hvalospjeva)

Draga braćo!

Korizmeno nas vrijeme s jedne strane usmjerava na obraćenje, na molitvu, na promatranje sebe, na duhovni rast u svjetlu i perspektivi vječnosti, a s druge strane k proslavi svetkovine Kristovog uskrsnuća, svetkovine koja je ispunjena radošću, mirom i nadom da ćemo i mi biti dionici onoga što svakoga Uskrsu slavimo i radi čega živimo. To je proslavljeno i vječno zajedništvo s uskrslim Gospodinom licem i lice.
U godišnju proslavu Uskrsa, kao i u onu vječnu uskrsnu radost s njim, ulazimo svojim životom. Kako je nedokučivo to Kristovo otajstvo, ta stvarnost u kojoj nas On čeka! No, to nam je otajstvo već u vremenu jednostavno objavljeno po njegovu životu i u njegovoj ljubavi koja nam osvjetljuje naš život i naše služenje Bogu. On, Sin Božji, svijetli svakom čovjeku koji ga prihvaća i za njim ide. Evo, i mi smo, poput tolike naše braće prije nas, oni koji slijede svjetlo Krista uskrsloga. Svjesni smo da u današnjoj stvarnosti svih društvenih promjena i događanja, kako onih u svijetu tako i onih u našoj Domovini, nije jednostavno živjeti i biti svjedok svjetla i Spasitelja svijeta.
U sadašnjoj provincijskoj i osobnoj stvarnosti, poput naš braće u prošlosti, oslonimo se na svjetlo Krista uskrsloga da nas tame današnjega poganskog svijeta i vremena, kao i osobne krize, poteškoće, problemi, sumnje i druge stvarnosti ne udalje od iskrenoga i radosnog služenja Gospodinu, Crkvi i narodu Božjem.
Ove ćemo godine za Gospu od Anđela u radosti proslaviti pet i pol stoljeća naše prisutnosti u samostanu sv. Marije na Glavotoku. Dok zahvaljujemo uskrslom Spasitelju za ovaj veliki događaj u našoj Provinciji, što je našu prijašnju braću čuvao u mnogim burama i olujama, što je svojim Duhom nadahnjivao njihov rad i što je svojim svjetlom obasjavao njihove živote i korake, molimo Ga da i nas prosvjetljuje i vodi, kako bi jednom i mi s njima postali dionici vječnoga Uskrsa!
S ovim vam mislima od srca želim

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!


Fra Ivo Martinović, provincijal