Provincijalova Božićna čestitka

 

Poštovana braćo!

Ustaljena je praksa i običaj da provincijal uputi svoj braći čestitku za Božić i božićne blagdane.

Pomalo se uhodavajući u ovoj novoj službi, pokušavam otkrivati našu bogatu prošlost Provincije i u njoj vrednovati i prepoznati darove koje nam dobri Bog daje po svakom članu naše zajednice. Iskreno sam zahvalan Bogu za svakoga fratra, ali i za sve ono što kao Provincija ili kao pojedinci činimo za Gospodina, Crkvu, našu domovinu i narod Božji.

Svi znamo kako je starosna dob u našoj zajednici, kao i u mnogima drugima, stvarnost koja nas pomalo zabrinjava. Pristupajući tome realno i objektivno ne gubimo nadu, nego sve povjeravamo u ruke Gospodinove. S jedne strane, ne smijemo zaboraviti i zanemariti nesebičnu žrtvu i ljubav koja je vidljiva i prepoznatljiva u životu i apostolatu naših samostanskih zajednica, kao i u velikom naporu u pastoralnom radu po župama. S druge strane, nitko od nas nije idealan. Imamo svoje slabosti, nesavršenosti, mane, zdravstvene poteškoće ili, možda, probleme koji mogu umanjiti našu volju za radom, našu radost i ljepotu zajedničkog života te stvarati nemir i nezadovoljstvo u životnom pozivu i predanju, pa čak i duhovne krize.


Osim toga, treba imati na pameti kako današnji mentalitet i suvremena civilizacija pokušavaju djelovati na nas da izgubimo svoj orijentir i identitet koje nam je Krist darovao svojim rođenjem i otkupljenjem. U Isusovu rođenju trebamo prepoznati veličinu svojega i svakog rođenja, ono je ogledalo ljudskog dostojanstva i svetosti ljudskog života. Čuvajmo se opasnosti, koja bi nam se mogla dogoditi ovih dana i blagdana, da, dok ljudima budemo propovijedali i naviještali radost i ljepotu Božića, zaboravimo na sebe, na svoj redovnički identitet i duhovnost, kao i na život braće i sestara koju nam Bog povjerava na životnom putu.


Sveti Franjo je u jednom trenutku svoga života otkrio neprocjenjivo značenje Božića. I zato je ljubio Božić više od svih drugih svetkovina. Stoga proslava Božića i za nas treba biti neprocjenjiva; ona je neponovljiva i u njoj nam Isus uvijek iznova dolazi i otkriva najdublji smisao našega života i rada. On ne dolazi kao apstraktna ideja, nego kao živi Bog koji se želi nastaniti među nama, da ostanemo djeca Božja i navjestitelji njegove Radosne vijesti.


Dok stojimo pred tajnom jaslica, zahvalimo nebeskom Ocu što nam je darovao svoga Sina, zahvalimo na njegovoj blizini u otajstvu Božića i u tajni euharistije, na daru i bogatstvu Provincije i životu svakoga živog i pokojnog fratra, na daru služenja Bogu i ljudima, na nedokučivoj ljubavi Božjoj koja nam je darovana u Isusu, našem Spasitelju i Otkupitelju.
Želim vam iskrenu radost u proslavi svetkovine Božića i božićnih blagdana. Neka Isusov Duh u nama ojača dar nesebičnog služenja i darivanja u spasenju ljudi i svijeta!

Čestiti vam Božić i blagoslovljena nova 2018. godina!

Fra Ivo Martinović, provincijal