Provincijalova Božićna čestitika

 Poštovano braćo!

Uskoro ćemo proslaviti otajstvo Božića, radost što nas Bog pohađa i u svome nam Sinu otkriva dubinu i ljepotu našeg života i djelovanja. Dok zahvaljujemo Gospodinu na svim lijepim ovogodišnjim darovima, slavljima, susretima, ali i na tužnim sjećanjima na našeg fra Petra Turkalja i drugu braću, ubijenu i mučenu u vremenu komunističkog režima, otkrivamo ljepotu zajedništva i onih bogatstava koja je Bog činio i čini po svakom članu naše Provincije, po njezinoj višestoljetnoj tradiciji, po hodu i životu naše drage zajednice.
Božić nije samo povratak u jednu daleku prošlost ili sjećanje na nešto lijepo što se davno dogodilo po Božjem djelovanju u povijesti čovječanstva. Božić je, naime, uvijek novi povijesni susret Boga i čovjeka, Boga i čovječanstva u Sinu Isusu Kristu, Spasitelju koji se rodio u Betlehemu.
U ove božićne dane, unatoč svim obvezama i osobnim interesima i planovima, pokušajmo, osobno i zajednički, naći više vremena za iskreni susret s Isusom u sadašnjemu trenutku naše osobne i zajedničke povijesti, u stvarnostima koje živimo i proživljavamo, u svakoj zadaći koja nam je povjerena u poslanju Provincije i Crkve, naroda Božjega.
Božić je uzvišena svetkovina susreta s Bogom po Sinu, svetkovina neizmjerne svetosti i poniznosti, iskrene radosti i ljubavi; ta se svetkovina potpuno može doživjeti jedino u otvorenosti srca, u zahvalnosti, molitvi i zajedništvu s Bogom i ljudima.
Pokušajmo se osobno još više žrtvovati kako bi naš zajednički i osobni život bio znak da smo iskusili ljepotu i blizinu susreta s Gospodinom – Božićem.
Želim vam svima čestit Božić i blagoslovljenu novu 2019. godinu!

Fra Ivo Martinović, provincijal