Viceprovincija sv. Marije od Guadalupe, México i Texas (SAD)Mnoge se stvari događaju zahvaljujući tomu što “netko nekoga pozna”, a ne jer “netko nešto zna”… Uistinu, samo je jedno prijateljstvo bilo razlog nazočnosti franjevaca trećoredaca u Méxicu. Godine 1951. otac Ordines, svećenik teatinac napisao je svom prijatelju s Mallorce o. Rafaelu Ginardu Amorosu: “U Ciudad de Méxicu imamo više posla nego možemo stići, a oni nam nude još više. Sada je vrijeme da vi dođete i ovdje otvorite kuću.” Iste godine sastalo se vijeće španjolskog povjereništva u SAD-u kako bi razmotrilo ovaj prijedlog. Došlo se do zaključka da nije dobro odugovlačiti s idejom kako se kancelar nadbiskupije u Ciudad de Méxicu ne bi predomislio. Stoga je odlučeno da se pošalje o. Juana Domenga da preuzme brigu za jednu župu u Colonia de Moctezumi.

Tadašnji španjolski provincijal o. Antonio Bauza, pošao je 1952. godine u Mexico kako bi razmotrio ponudu da njegovi fratri preuzmu još jednu župu. Vidio je veliku potrebu za svećenicima u Ciudad de Mexicu. Grad se naglo širio. Antiklerikalnim zakonom iz 1917. godine bio je ograničen broj ređenja svećenika i zbog toga se osjećao veliki nedostatak pastoralnih radnika. Otac Bauza i njegovo vijeće su stoga odlučili prihvatiti ponudu Nadbiskupije.

Fratri su sagradili novu crkvu u blizini mjesta Senor del Buen Despacho i posvetili je Božanskoj Providnosti. Nadbiskupija je fratrima 1957. povjerila župu sv. Pija X, a nešto kasnije i dvije druge župe. Fratri su kupili imanje u Atizapan de Zaragozi na kojem su uskoro sagradili sjemenište.

Španjolska provincija je 1963. godine izdvojila kuće u Meksiku iz sastava Povjereništva u SAD-u i od njih stvorila novo ovisno Povjereništvo. Za prvog poglavara izabran je o. Miquel Pacual.

Godine 1981. Povjereništvo je počelo s novicijatom u Atizapanu. Na istom imanju sagradili su za potrebe pastorala mladih “Kuću za mlade” Već 1984. godine otvara se kuća za bogoslove u Tlalpanu na rubu Ciudad de Méxica.

Na provincijskom kapitulu 1997. kapitularci donose odluku o uspostavljanju Viceprovincije u Méxicu i Texasu. Iste godine generalni ministar o. Bonaventura Midilli službeno ustanovljuje Viceprovinciju Svete Marije od Guadalupe. Za prvog poglavara izabran je o. Mateo Garcia Redondo.

Nova Viceprovincija ima 33 svećenika i jedanaest bogoslova. Fratri djeluju na pet župa u Ciudad de Méxicu i četiri župe u Texasu. Redovnici rade u školama, bolnicama, sredstvima javnog priopćavanja te organiziraju duhovne vježbe za djecu i mladež.

Za daljnje informacije:
Casa de Formacion
Arenal 10
Santa Ursula Xitla
14420 Tlalpan, D.F.
Mexico

Saint Leonard Church
8510 S. Zarzamora St.
San Antonio, TX.
USA