Viceprovincija sv. Franje, IndijaBožjom milošću Provincija sv. Tome doživjela je čudesan rast. Od skromnog početka s četiri misionara 1939. godine narasla je na 155 članova. Velika udaljenost između kuća i samostana i nedostatak dobrih cesta ukazali su na sve veće poteškoće u upravljanju tako velikom provincijom. Na provincijskom kapitulu 1996. odlučeno je da se uspostave dva povjereništva: jedan u Ranchiju pod zaštitom sv. Franje a drugi u Bangaloru pod zaštitom sv. Ljudevita.

Provincijal o. Mathew Puthenparampil je 1999. godine prosudio da su sazrele prilike da Povjereništvo u Ranchiju postane Viceprovincija. Trideset i trojica redovnika opredijelila su se za članstvo u novoj Viceprovinciji. U srpnju 1999. održan je izvanredni kapitul Provincije na kojem se odlučilo o ustanovljivanju i organizaciji Viceprovincije. Viceprovinciji je povjereno sedam škola i devet župa.

Tadašnji generalni ministar o. Bonaventura Midili, potvrdio je 8. prosinca 1999. odluku o osnivanju Viceprovincije te postavio o. Alojzija Kattadyja za prvog provincijala. Bio je to povijesni događaj za Provinciju sv. Tome. San se ispunio. Red zahvaljuje Bogu za svoj procvat u Aziji.