Proslavljena 30. obljetnica biskupskoga posvećenja fra Srećka Badurine


Na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića, 12. svibnja 2018. župa Lun na otoku Pagu proslavila je tridesetu obljetnicu posvećenja pokojnoga šibenskog biskupa fra Srećka Badurine kao i osamdesetosmu godišnjicu njegova rođenja u tom mjestu i župi na taj dan 1930. godine. Fra Srećko Badurina je za šibenskog biskupa imenovan 7. prosinca 1987. Biskupsko posvećenje primio je od pape Ivana Pavla II. u Vatikanu 6. siječnja 1988.
Središnje misno slavlje predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak u koncelebraciji s drugim svećenicima, posebno s fra Ivanom i fra Antunom Badurinom, rođenom braćom biskupa Srećka. Veselje za župu bila je prisutnost sestara benediktinki ‒ s. Antonije i s. Bernardice, rođenih sestara biskupa Srećka, koje su za ovu prigodu došle iz samostana u Pagu, u pratnji s. Gabrijele.
U uvodnom dijelu homilije biskup Ivica je istaknuo da se sveci ne imitiraju, već nasljeduju. „Sveti Leopold Bogdan Mandić, kao i biskup Srećko Badurina, koji je živio i umro na glasu svetosti, dokaz su da nijedno vrijeme i okolnosti u kojima živimo nisu lišeni mogućnosti da svoj život posvetimo, da sveto živimo“, nastavio je biskup. Izlažući pojedinosti iz života svetoga Leopolda, biskup je rekao da se sv. Leopoldu u životu dogodilo sve suprotno od onoga što je on htio. Želio je biti propovjednik i ekumenski djelovati u svojoj domovini, a završio je kao ispovjednik, pomirujući ljude s Bogom. Biskup Srećko je bježao od velikih uloga i isticanja u skrovitost i intimnost svoga odnosa s Bogom u krugu braće i samostanskih zidova. No, i njemu se, kao i Leopoldu, dogodilo suprotno njegovu htijenju. Postao je biskup Šibenske biskupije koju je ubrzo zahvatio vihor rata. U takvom okruženju bio je i ostao svjetlo nade, ispružena ruka pomirenja i razumna dijaloga, kad je to bilo najteže. Leopold i Srećko bili su ljudi, ali ljudi Božjega milosrđa.
Župnik Saša Ilijić je na koncu mise zahvalio svima koji su pomogli u pripremanju slavlja te pročitao pozdrave i poruke uzvanika koji nisu mogli doći. Među pozdravima pročitana je i čestitka šibenskoga biskupa mons. Tomislava Rogića.
Uslijedilo je kratko predstavljanje 3. knjige u nizu „Poznati Lunjani i Lunjke“, posvećene biskupu Srećku Badurini, koju je predstavio fra Antun Badurina.
Želeći ovim slavljem povezati rodno mjesto biskupa Srećka i njegovu Šibensku biskupiju, u goste su pozvani Pivači sv. Jakova iz Šibenika, koji su u večernjim satima u dvorištu crkve sv. Jeronima održali prigodan koncert. Pivači sv. Jakova su muška vokalna skupina koja izvodi crkvenu i domoljubnu glazbu. Uz potporu Šibenske biskupije skupinu su osnovali sami članovi 2013. godine. Mnogi od imaju dugogodišnje iskustvo u klapskom pjevanju, a osnovani su s ciljem da pjevaju Bogu na slavu, prije svega na misama i crkvenim slavljima. Zanimljivo je bilo čuti kako je nekima od njih biskup Srećko podijelio sakrament potvrde. Među pjevačima je i mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije, kojega je za svećenika zaredio biskup Badurina.
Kolaž liturgijskih pjesama u obradi voditeljice Pivača Ane Gović Blaće bio je isprepleten mislima iz govora i propovijedi biskupa Badurine. Za ovu ih je prigodu priredio mons. Mlakić, a čitao župnik Saša Ilijić.

Saša Ilijić