Preminuo Nedjeljko Ricov

U Zadru je 2. srpnja 2018. u 94. godini preminuo Nedjeljko (Dinko) Ricov, otac fra Edija Ricova, redovnika i svećenika naše Provincije.

Rođen je 9. studenog 1924. u Zadru od oca Jakova i majke Marije rođ. Jadrijev. Partizani su ga kao mladića unovačili i prisilili da kao vojnik sudjeluje u Drugom svjetskom ratu. Zahvaljujući Božjoj providnosti vratio se iz rata. U braku sa suprugom Blaženkom rodilo se petero djece: sinovi fra Edi, Mario i Jack te kćeri Anita i Marija. Sada su u njegovu potomstvu i jedanaestorica unukā, jedna unuka i troje prauunučadi. Život mu je kao suprugu i ocu bio vrlo težak. Uz rad u tvornici (Vinilplastika) obrađivao je zemlju na obiteljskom imanju i tako uzdržavao obitelj te u dobroj suradnji sa suprugom podizao i odgajao djecu u kršćanskoj vjeri, uspijevajući povezivati strogost, pravednost i dobrotu. Bio je po naravi dobar, a u radu brižan, marljiv i samozatajan. Kao istinski čovjek molitve molio je krunicu Blažene Djevice Marije sa svojom obitelji, u euharistiji nalazio snagu za svoj život i djelovanje te i djecu upućivao na sudjelovanje na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi.
Sprovod je 4. srpnja na gradskom groblju u Zadru predvodio fra Mirko Kralj, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja, u kojoj je Nedjeljko dugo živio sa svojom obitelji. Na sprovodu su uz obitelj i rodbinu sudjelovala naša braća iz zadarskih samostana ‒ iz fra Edijeva samostana sv. Mihovila i samostana sv. Ivana te desetak braće iz Zadarsko-splitske regije i drugih kuća Provincije, mnoge redovnice te mnogi vjernici, prijatelji i poznanici.


Svetu je misu zadušnicu u našoj crkvi sv. Ivana, koju su nazočni vjernici do kraja ispunili, predvodio provincijal fra Ivo Martinović, u koncelebraciji su devetnaestoricom naše braće i trojicom dijecezanskiih svećenika. U homiliji je istaknuo postojano zajedništvo pokojnog Nedjeljka s Bogom; ono mu je bilo izvor snage za strpljivo darivanje drugima, posebno svojoj obitelji. Plod njegova kršćanskog života je i duhovno zvanje sina Edija, kojega je darovao našoj Provinciji i Crkvi, rekao je Provincijal, zahvaljujući cijeloj obitelji.

Počivao u miru Božjem!

Fra Zvonimir Brusač