Preminuo Franjo Garić (1928. ‒ 2018.)

U bolnici u Novoj Biloj je 19. svibnja 2018. nakon kratke bolesti u 90. godini života preminuo Franjo Garić, otac fra Ante Garića, redovnika i svećenika naše Provincije.

Rođen je 1928. g. u selu Očice kraj Viteza u središnjoj Bosni. U okolnostima Drugoga svjetskog rata započeo je kao najamnik raditi u Đurđevcu, ali se njegov boravak u Podravini produžio i u poratne godine. Poslije tri godine provedene u vojsci oženio se 1953. sa suprugom Marijom. U njihovoj se obitelji rodilo osmero djece, četiri sina i četiri kćeri.
Tri je godine radio kao šumski radnik, a zatim se zaposlio u zeničkoj željezari te radio u pripremi rude i u visokoj peći za proizvodnju lijevanog željeza, putujući svakodnevno iz Viteza u Zenicu. Poslije beneficiranoga radnog staža otišao je 1978. g. u mirovinu te nastavio živjeti sa suprugom i djecom u obiteljskoj kući u Očicama.


Sprovod je bio u nedjelju, 20. svibnja, u gradu Vitezu. Euharistija pred pokojnikovim tijelom slavila se ispred kapele na groblju Nebašce, kraj novoga gradskog groblja. Predsjedao je provincijal fra Ivo Martinović, a koncelebrirali župni vikar fra Hrvoje Radić, sin fra Anto Garić i šestorica braće iz naše Provincije. Provincijal je u homiliji istaknuo Franjinu ljubav prema životu, prema obitelji i djeci, njegovu brigu za obitelj i njegovu dosljednost, pa i zahtijevnost, u odgoju, vrjednote koje ostaju i danas, bez obzira na promijenjene okolnosti. Posebno je istaknuo kako je njegova obitelj dala Crkvi i narodu sina Antu i kćer Anđu ‒ s. Marinelu, koji ostvaruju svoje duhovno zvanje u našoj Provinciji odnosno u Družbi Kćeri Božje ljubavi. Franjo je volio svoj kraj, Lašvansku dolinu, u kojoj se rodio i živio, rekao je Provincijal, pokazujući tu ljubav i u obrani rodnoga kraja u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.
Poslije euharistije je obred ukopa na istom groblju vodio Provincijal uz asistenciju fra Hrvoja i u nazočnosti obitelji, rodbine, svećenikâ, redovnicâ i mnogih prijatelja i vjernika.

Na sprovodu su iz Samostana sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu, uz Provincijala, bili fra Zvonimir Brusač i bogoslovi fra Mirko Mišković i fra Josip Dolić, iz Samostana sv. Franje u Odri gvardijan fra Branko Lovrić, fra Rafael Lukarić, fra Marko Vrgoč i fra Niko Ćorić te iz Belišća gvardijan fra Branko Janjić.

Počivao u miru Božjem!

Fra Zvonimir