Predstavljena knjiga M. Szentmártonija „Sveta ispovijed osobno doživljeno spasenje“

U prigodi provincijskog kapitula franjevaca trećoredaca u Samostanu sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu je 19. travnja 2017. predstavljena knjiga Mihályja Szentmártonija „Sveta ispovijed osobno doživljeno spasenje“ u izdanju franjevaca trećoredaca, 37. knjiga Biblioteke Oko tri ujutro.

            Knjigu je predstavio dr. Mijo Nikić, svećenik i redovnik Družbe Isusove, profesor psihologije na Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu. Naglasio je kako ćemo i u ovoj knjizi naći zrele plodove autorova interdisciplinarnog pristupa psihologije i duhovnosti, pisca koji je i sam i svećenik i psiholog. Knjiga će za čitatelje biti istinsko obogaćenje, iako se može činiti da je tema već poznata. U nastavku je predstavljač skrenuo  pozornost na  neke podnaslove koji nas privlače svojim sadržajem ali i načinom govora, kao što su:  Trajni plod ispovijedi –  pratnja na putu svetosti, Kako zavoljeti svetu ispovijed? Bog koji nas čeka u svetoj ispovijedi, Svećenik – ispovjednik (Razumjeti duševno stanje pokornika, Ispovjednik je učitelj dobre ispovijedi, Ispovjednikom se ne rađa nego se postaje), Požude – lanci koji nas vežu, Glavni grijesi – korijeni zla, Napasti (Isusove napasti, Isusovo oružje protiv napasti), Sakramentalno oproštenje – eksplozija radosti.

            Mihály Szentmártoni, DI, je filozofiju, teologiju i psihologiju studirao u Zagrebu, a iz kliničke  psihologije doktorirao u Rimu. Od 1991. profesor je na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Pisac je niza znanstvenih i stručnih djela s područja psihologije i duhovnosti.

            „Čar ove knjige jest u tome što na zoran način pokazuje djelovanje milosti unutar zakonitosti ljudske psihe. (…) Kao psiholog, o Mihály, uz bogato pastoralno iskustvo, na jednostavan , ali stručan način daje psihološku analizu sadržaju citirajući vrsne autore. Knjiga je pisana jednostavnim, jasnim, uvjerljivim, osebujnim i za čitanje privlačnim stilom“, piše u pogovoru p. Stjepan Fridl, DI.

            Na početku predstavljanja dr. Petar Bašić, urednik Biblioteke Oko tri ujutro, naglasio je kako se knjiga izvrsno uklapa u ovu biblioteku u kojoj se objavljuju stručna djela koja u pristupu ljudskoj stvarnosti i problemima  povezuju upravo psihologiju i duhovnost. U nastavku je dr. Josip Baričević, TOR,  kratko prikazao sedam knjiga J. Monbourquettea koje su objavljene u istoj biblioteci, mr. Petar Grubišić, TOR, četiri knjige V. Albisettija, a dr. Bašić ostale knjige biblioteke. Fra Petar Bašić je podsjetio da je Biblioteku Oko tri ujutro 1976. g. osnovao prof. Karlo Prendivoj, franjevac trećoredac iz Odre (Zagreb). On je  izabrao i priredio prvih četrnaest knjiga. Od 1997. urednik Biblioteke je fra Petar Bašić. Knjige se mogu naručiti na adresu: Svijetla točka, Sv. Izidora 5, Odra, 10020 Zagreb – Novi Zagreb, na e-adresu oko3ujutro@mail.inet.hr ili na tel. 091 789 3803.

fra Zvonimir Brusač, TOR