POLAGANJE SVEČANIH ZAVJETA FRA JURICE GALIĆA


U nedjelju 27. rujna, unutar euharistijskoga slavlja s početkom u 11.30 h u crkvi sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu, na ruke provincijskoga ministra o. fra Nike Baruna položio je svečane redovničke zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće naš subrat fra Jurica Galić. Nakon što je proveo tri godine formacije u privremenim redovničkim zavjetima (koje je položio po završetku novicijata u rujnu 2012. g.) činom polaganja svečanih redovničkih zavjeta potpuno se i doživotno pritjelovio redovničkoj zajednici franjevaca trećoredaca glagoljaša.

U svojoj homiliji fra Niko je istaknuo kako je ovo važan događaj za našu redovničku zajednicu koja je suočena s teškoćama nedostatka duhovnih zvanja (kao uostalom i mnoge druge redovničke zajednice u hrvatskom narodu), ali i sa sve većim potrebama na koje treba odgovoriti. Stoga je svaki novi mladi član veliki Božji dar zajednici, ali i sveopćoj Crkvi. Na euharistijskom slavlju, osim braće iz ksaverskoga samostana, sudjelovali su još fra Petar Bašić i fra Vlatko Badurina iz Odre, fra Marin Matančić iz Belišća, fra Tomislav Vrsaljsko iz Kloštra Podravskoga, fra Marijan Jelušić i fra Milan Šokčević iz Rijeke i fra Joso Živković iz Krka. Mnoga su, naima, braća bila spriječena doći na ovo slavlje zbog redovnih nedjeljnih obveza. Na slavlju je sudjelovala i bliža fra Juričina rodbina, prijatelji i domaći župljani sa Ksavera i Gračana.

Nakon euharistije slavlje se nastavilo svečanim objedom u samostanskoj blagovaonici na kome su sudjelovali naši fratri i fra Juričina rodbina. U ime cijele redovničke zajednice blagoslov i plodonosno djelovanje u redovničkom životu zaželio mu je fra Niko, a u ime samostanske i bogoslovske zajednice fra Zvonimir Brusač.

Za tjedan dana, u sljedeću subotu, fra Jurica će u zagrebačkoj katedrali biti zaređen za đakona i započeti svoju đakonsku pastoralnu praksu u nekoj od naših zajednica za koju će ga Provincijal odrediti. Molimo da ga u životu i radu prati Božji blagoslov i zagovor Blažene Djevice Marije i svetoga Franje.

fra Mirko Mišković, TOR

Otvorite galeriju slika