NovicijatIz novicijatske kronike

Prošlo je već dva mjeseca otkad su novaci obukli svoja redovnička odijela i polako se uključili u život zajednice. Nakon početnih „uhodavanja“ novicijat je poprimio jasnije smjernice koje će pratiti ovo razdoblje ponajprije osobni rast u molitvi i odnos prema zajednici te upoznavanje redovničkog načina života. Odmah u početcima odredili smo dužnosti,dogovorili raspored te uključili se u molitveni život samostana.

Novaci su nakon oblačenja sudjelovali na duhovnim vježbama naše zajednice na Glavotoku. Voditelj vježbi bio je profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Anto Popović.

U duhovnom i bratskom ozračju proveli smo ove dane posvećene molitvi i razmišljanju biblijskih tekstova. Vježbe su bile bogate i drugim pobožnostima (krunica,križni put ..). Te mogu reći da su vježbe bile plodonosne i učinkovite za daljnji rast, kako u vjeri tako i u izgradnji same osobnosti.

Nakon nekoliko tjedana novicijat je poprimio svoju strukturu te smo počeli s prvim predavanjima i upoznavanjem redovničkog načina života. Veliku pomoć u početcima iskazao nam je učitelj fra Joso imajući razumijevanja za početna nesnalaženja.

Uključili smo se u vjerski život otoka Krka te smo na poziv gvardijana s otoka Košljuna sudjelovali na obljetnici smrti sluge Božjega Ivana Perana; euharistijsko slavlje predvodio je biskup Valter uz koncelebraciju tridesetak svećenika.

17.rujan bio je poseban dan za našu redovničku zajednicu jer se tada sjećamo smrti našeg fratra i biskupa o. Srećka Badurine. Veliku ulogu je imao u osnivanju našeg samostana na Pehlinu. U poslijepodnevnim satima uputili prema Rijeci. Slavili smo sv. misu koju je predvodio otac provincijal uz koncelebraciju subraće redovnika i svećenika iz susjednih župa.

Poslije mise održano je predavanje knjige „Stopama pastira“ koju su predstavili dr. don Ivan Bodrožić, dr. Milan Špehar, fra Vice Blekić i fra Antun Badurina.

Život u samostanu i razvoj ne temelji se samo na intelektualnoj bazi nego i na fizičkom radu i aktivnostima. Stoga, imali smo akciju branja grožđa u našem vrtu. Predvođeni novim gvardijanom fra Antunom krenuli smo u akciju poslije doručka, a završili u popodnevnim satima zajedničkom kavom i kolačima.

Budući da smo jedini novaci na otoku Krku, redovno smo u liturgijskoj asistenciji Biskupu; tako smo sudjelovali na prezbiterskom ređenju vlč. Milivoju Guszaku koje je slavljeno u krčkoj katedrali.

Naša novačka zajednica otvorena je događanjima koji se događaju u Crkvi, ali i u našoj provinciji. Aktivno smo sudjelovali na znanstvenom simpoziju „Trećoredska glagoljaška tradicija u europskom kontekstu“ koji je održan u Zagrebu. Naša provincija bila je organizator skupa, a predavanju su održana na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Slavili smo trodnevnicu u čast sv. Franji koju je predvodio fratar s Košljuna fra Diego Deklić. Na samu svetkovinu misu je slavio Biskup. Poslije smo imali čašćenje s vjernicima u klaustru samostana te večeru za fratre i svećenike koji su sudjelovali u misnom slavlju.

Na poziv krčkog župnika u nedjelju 13. listopada uputili smo se prema svetištu Gospe Trsatske u Rijeci povodom godišnjeg hodočašća Krčke biskupije na kojem su novaci bili u asistenciji biskupu, a fra Joso je ispovijedao. Ostali smo na objedu koji je priređen u samostanskoj blagovaonici, a poslije smo išli u posjet subraći na Pehlinu.

Toliko o važnijim događanjima, prema Kronici novicijata. Neka nas prati Božja milost i zagovor našeg oca Franje te vam svim želimo mir i dobro do sljedećeg javljanja.