Najava provincijskoga hodočašća u Staru Gradišku

Braća Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša hodočastit će 28. studenog 2018. g. u Staru Gradišku prigodom 70. godišnjice mučeničke smrti fra Petra Turkalja u komunističkom zatvoru u tome mjestu. Fra Petar Turkalj, franjevac trećoredac, rođen je 1891. u Slunju, a preminuo u zatvoru u Staroj Gradiški 17. srpnja 1948. g., gdje je i pokopan. Na dan hodočašća je 105. godišnjica njegovoga svećeničkog ređenja.
Ovo će hodočašće biti zajednički spomen i na drugu mučenu i ubijenu braću Provincije, žrtve Drugoga svjetskog rata, poraća i komunističkog režima. Prigodom hodočašća objavit će se brošura „Naša je domovina na nebesima“ u kojoj će iza uvodne riječi provincijala fra Ive Martinovića biti životopisi fra Petra Turkalja i druge ubijene braće: fra Kazimira Tetkića, fra Gabrijela Badurine, fra Augustina Šabalje i fra Josipa Baričevića.
Na hodočašću su, nakon okupljanja u župnoj kući u 11.00 sati, između ostalog predviđene molitva na groblju, procesija od zatvora do spomen-ploče svim žrtvama i euharistija u spomen crkvi. Na hodočašću će biti nazočan i požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević.