Mons. Juraj Batelja predvodio križni put na Ksaveru

Mons. dr. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim blaženog Alojzija Stepinca, na treću korizmenu nedjelju, 24. ožujka 2019., predvodio je pobožnost križnog puta na kalvariji ispred crkve sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu. U pobožnosti je, prema tradiciji, sudjelovao velik broj vjernika iz cijeloga grada. Na postajama se razmatralo prema tekstovima „Na križnom putu s blaženim Alojzijem Stepincem“, iz knjižice „Čovjek čiste savjesti. Razmišljanja i molitve s blaženim Alojzijem Stepincem“ u izdanju Postulature (ur. J. Batelja) te su sudionici, hodeći Isusovim križnim putem i slušajući razmatranja, mogli pratiti i postaje i događaje životnoga puta i mučeništva bl. Alojzija.

U nagovoru nakon križnog puta mons. Batelja pozvao je vjernike na ljubav prema neprijateljima kršćanske vjere, po uzoru na blaženog Alojzija koji je u jednome svom pismu, misleći na svoje progonitelje, napisao: „Molite se i za njih da budete prava djeca Božja“. Govoreći o otajstvu Kristova križa i križeva koje vjernici nose u hodu za Njim, naveo je blaženikove riječi iz njegova pisma jednoj redovničkoj zajednici: „Kako vidim, križeva vam ne manjka. No, nije li to pečat božanske ljubavi prema vašoj zajednici? Za svetoga Ambrozija, velikoga milanskog biskupa čitamo, kako se jednom svratio u neku kuću da prenoći. Domaćin ga je primio. Pohvalio mu se, da on ne zna što je to križ. Ambrozije je smjesta ustao i rekao svome pratiocu: "Bježimo odavle, jer ovdje nema Boga! Moram dakle iz riječi svečevih zaključiti, da u vašoj zajednici stanuje Bog, kad vas pohađa križevima.“ (Pismo, 29. VII. 1954.) Stoga je je predvoditelj poručio nazočnima: „Kušnje nas ne smiju obeshrabriti. Slabosti nas ne smiju samljeti. Post, molitva i milostinja mogu našu korizmu učiniti da bude vrijeme milosti i spasenja, strpljivosti i opraštanja“ te ih pozvao: „Zato prigrlimo križ Kristov! Po njemu nam dolazi slast i radost, nada i ohrabrenje, snaga da iz svake kušnje iziđemo čvršći u vjeri, gorljiviji u molitvi, raspoloženiji u ljubavi prema Bogu i bližnjemu.“

Na kraju pobožnosti fra Ivan Paponja, gvardijan samostana franjevaca trećoredaca na Sv. Ksaveru i župnik, zahvalio je mons. Batelji za predvođenje pobožnosti, ali i za njegov dugogodišnji požrtvovni rad u Postulaturi bl. Alojzija Stepinca, za njegovo vjerno i ustrajno zalaganje u promicanju poznavanja Blaženikova života i svetosti. Nakon križnog puta mnogi su vjernici sudjelovali i na euharistijskom slavlju u ksaverskoj crkvi.

Fra Zvonimir Brusač