Ljetovanje mladih na Glavotoku

Na otoku Krku u samostanu u Glavotoku održavano je ljetovanje mladih Provincije franjevaca trecoredaca glagoljaša sv. Jeronima. Na susretu koji je održan 20. – 25. kolovoza 2018. g. sudjelovalo je 30-ak mladih iz župa u kojima djeluju franjevci trećoredci glagoljaši (Belišće, Gračani i Kloštar Podravski).

Program susreta bio je vrlo dinamičan. Dan je počinjao euharistijskim slavljem nakon kojega je bio doručak i jedno od predavanja naših fratara: fra Mirka Miškovića, fra Darija Micana i fra Ivana Širokog. O predavanju smo promišljali na kupanju, jer nam je, hvala Bogu, vrijeme poslužilo. Vrijeme za ručak označavalo je zvonce kojim nas je fra Anto Garić skupio u blagovaonici. Posjetili smo samostan i muzej u Portu kroz koje nas je proveo fra Mirko Mišković. Izmolili smo časoslov s Milosrdnim sestrama sv. Križa koje su nas sljedećega dana posjetile u Glavotoku. Svojim su svjedočanstvima mnogima od nas približile svoje živote, rutinu i red.


Također smo posjetili samostan u Krku gdje su nas fratri velikodušno primili. Prof. dr. sc. Franjo Velčić, generalni vikar Krčke biskupije, proveo nas je kroz katedralu i katedralnu riznicu u Krku te svojim znanjem obogatio i nas. Fra Marko Neretljak vodio nas je kroz cjelokupni program susreta, a tako i kroz večernje molitve, molitvu krunice, euharistijsko klanjanje, a predzadnji dan i križni put, čime smo zaključili dan u samostanu.  Smisao susreta bilo je povezivanje mladih iz franjevačkih župa s ciljem međusobnog duhovnog rasta. Bilo je teško pozdraviti se s ljudima koji su tih gotovo tjedan dana dijelili svoje misli jedni s drugima, no baš činjenica da smo otišli obogaćeni, tjera nas na daljnje širenje franjevačkog duha! Bb!

Gabriela Šipek, Kloštar Podravski 

Otvorite galeriju slika