Izložba fotografija fra Stanka Dujmovića

Fra Stanko Dujmović (1866-1940) bio je franjevac trećoredac, rodom iz Porta. Fotografijom se počeo baviti tijekom školovanja u Zadru. Unatoč brojnim preprekama i ograničenjima, strast za fotografijom ne napušta ga do pred sam kraj života. Prve radove izrađuje u zahtjevnoj tehnici mokrih kolodijskih ploča, a u izradi portreta dostiže kvalitetu tadašnjih profesionalnih fotografa. Zahvaljujući uspješnom portretu tadašnjeg generala reda Maricottija, dobiva poziv na školovanje na rimskoj Gregoriani.

 

Tijekom duge karijere, obavlja neke od najviših funkcija u franjevačkoj zajednici, što podrazumijeva mnoga putovanja, među kojima i tri boravka u SAD. Fotografski album s rukopisnom ispovijesti iz Spaldinga dokument je kolektivnog pothvata, subjektivno svjedočanstvo i jedinstveni fenomen u povijesti hrvatske fotografije. Ovim albumom Dujmović se upisuje i u povijest fotografije SAD.

 

Nakon Spaldinga, pod pritiskom obaveza i financijskih ograničenja, opada produkcija, a interes se tematski suzuje na bavljenje portretima i autoportretima, čime se i simbolički zatvara stvaralački krug. Stanko Dujmović fotografsku avanturu započeo je dizderijevskim portretima u Zadru i zaključio portretnim minijaturama čiste fotografije u Herceg Novom.

 

Nakon što je, s pet fotografija i dijelom opreme, rana faza djelovanja fra Stanka Dujmovića prvi put javnosti predstavljena 1977. godine u Zadru, na velikoj skupnoj izložbi Rana fotografija u Zadru, Galerija Principij izlaganjem većeg broja fotografija predstavlja presjek čitavog umjetnikovog opusa.

izvor: www.mojarijeka.hr