IX. Nacionalni seminar FRAME

„Evo me, mene pošalji.“ Iz 6, 8

Od 27. do 31. kolovoza, Korina Sinković (voditeljica formacije), Katarina Sopek (predsjednica) i fra Dario Mican (duhovni asistent) sudjelovali su na XI. Nacionalnom seminaru Frame u Šibeniku. Susret je bio u organizaciji Nacionalnog vijeća, čiji je član fra Marko Neretljak, TOR.

Seminar je obuhvaćao predavanja, rad u skupinama, svjedočenja, radionice, područne/međupodručne radove, svete mise, molitve časoslova te veselja kojega nije nedostajalo.

U ponedjeljak smo poslijepodnevnim okupljanjem započeli susret svetom misom. Predslavitelj svete mise bio je fra Mario Radman, župnik župe sv. Ante, Šubićevac. Nakon večere uslijedilo je predavanje Ivana Školke, nacionalnog voditelja formacije. Tema je predavanja bila „O tekućim, životnim i gorućim pitanjima“. Nakon predavanja organiziran je rad u skupinama i upoznavanje novih lica. Dan smo završili molitvom časoslova.

Utorak je započeo jutarnjim predavanjem fra Jerka Kolovrata na temu „Euharistija - izvor i vrhunac kršćanskog života“. Popodnevnu radionicu, poslije ručka, odmora i odlaska na plažu, vodila je sestra Mirjam Jerković. Tema je interaktivne radionica bila „Bog čovjeku“. Sestra Mirjam je na slikovit način objasnila dijelove euharistije. Večernju svetu misu predslavio je predavač fra Jerko Kolovrat. Klanjanjem pred Presvetim, koje je predvodio župnik Mario, zaokružili smo drugi dan susreta.

U srijedu je jutarnje predavanje održao bivši framaš, a današnji OFS-ovac Pero Mihaljević. „Gaudete et exultate“ je bio naslov predavanja kroz koje smo prošli blaženstava koja nam je Gospodin podario. Nakon ručka, odmora i opuštanja na plaži, dolazi nam također OFS-ovac, Marin Krapac koji nam svjedoči svoj put očinstva kroz usvajanje troje djece. Misno slavlje predvodio je fra Dario Mican, koji nam je poručio da budemo poput Ivana Krstitelja - hrabri svjedoci vjere i istinski nasljedovatelji Krista. Sportsko-rekreativni večernji program omogućio je framašima da uz zabavne i vesele igre, izbace višak energije.

Četvrtak, ništa manje zanimljiv dan od ostalih. Jutro je bilo namijenjeno karitativnim radionicama, posjetu domu za starije i nemoćne, djeci s poteškoćama u razvoju, centru za beskućnike.... Poslijepodne framaši provode u međupodručnim radionicama. Cilj je radionica bio da jedni druge obogate s iskustvima u Frami i po tome zašto se njihova bratstva razlikuju od ostalih. Nakon plodonosnog rada, iduća je točka na rasporedu bio prijem kod šibenskog biskupa, Tomislava Rogića. Biskup je mlade primio u šibenskoj katedrali sv. Jakova te im ispričao svoja iskustva u pastoralu u radu s mladima, o nastanku i gradnji katedrale te krstionice. Posjetili smo svetište sv. Nikole Tavelića i samostan svetog Frane, gdje smo imali svetu misu. Fra Marko Neretljak bio je predslavitelj misnoga slavlja. Poručio nam je da trebamo bdijeti za susret s Isusom, a na putu bdijenja trebamo svaki trenutak proživjeti u radosti i povezanosti s Isusom. Posjetili smo muzej samostana te se uputili natrag na Šubićevac. Svaka skupina napravila je osvrt na seminar i ono po čemu će ga pamtiti. Večer je nastavljena uz vesele zvukove pjesama gdje smijeha i veselja nije nedostajalo.

Petak, posljednji dan seminara. Svetom misom zahvalili smo na seminaru, braći i sestrama koje smo upoznali proteklih dana. Područni duhovni asistent šibenskog područnog bratstva, fra Josip Repeša predvodio je misu zahvalnicu za seminar.

Svatko je krenuo svojim putem ka svojim kućama. Svako srce zna ono što ga je obogatilo na seminaru, a najvažnije je da barem dio prenese u svoje mjesno bratstvo.

Katarina Sopek, FRAMA Belišće