In memoriam Martin Jelušić (1929-2017)

U Kloštru Podravskom je 20. listopada 2017. u 88. godini života iznenada preminuo Martin Jelušić, otac našega brata fra Marijana Jelušića. Bog ga je uzeo k sebi baš kako je on želio i molio: u jednom trenutku njegove redovite svakodnevice ispunjene molitvom i radom, prema geslu sv. Benedikta, nebeskog zaštitnika Kloštra Podravskog.

Rođen je 1929. g. u Kloštru Podravskom od oca Luke i majke Julijane rođ. Šipek. U kršćanskoj obitelji, u braku sa suprugom Katicom, rodili su se sin Marijan, redovnik i svećenik te kćeri Lidija i Valerija koje su sklopile kršćanski brak te sa svojim muževima podigle svoje brojne obitelji.

Pokojni Martin je bio marljiv i poduzetan zemljoradnik koji je svojim radom i zalaganjem, kao suprug i otac, odgovorno podizao i uzdržavao svoju obitelj te se ujedno brinuo i za svoje roditelje koji su živjeli u istoj kući. U tom je svom radu i zadaćama bio zadovoljan i sretan nastavljajući raditi, prema mogućnostima, do kraja svojih dana. Njegova ljubav i pažnja nastavili su se, sa suprugom Katicom, i prema brojnomu potomstvu: dvanaestero unučadi i desetero praunučadi. Bio je čovjek vedre naravi i velika srca. Među prvima je u Kloštru imao traktor koji je često bio „u pogonu“ i za dobro mještana. Velikodušno je materijalno pomagao našoj Provinciji u teškim prilikama u razdoblju poslije Drugoga svjetskog rata kao i fratrima Provincije koji su djelovali u Kloštru nakon što je ona 1974. preuzela župu.

Bio je čovjek jednostavne, predane, Marijine vjere, čovjek rada i molitve. Redovito je, do kraja života, sudjelovao na nedjeljnoj svetoj misi i u bogoslužju Crkve. Kao pretplatnik „Glasa Koncila“ redovito je pratio je život opće Crkve i Crkve u nas. Žarko je volio svoj hrvatski narod i domovinu te je poslije demokratskih promjena 1990. sa zanimanjem pratio hrvatski društveni i politički život jasno zapažajući društvene nepravde i politička nesnalaženja.

Sprovod je 21. listopada na mjesnom groblju predvodio provincijal fra Ivo Martinović uz asistenciju župnika fra Ivana Širokog i bivšeg župnika fra Josipa Vrdoljaka I. Uz pokojnikovu braću Petra i Stanka, suprugu Katicu, sina fra Marijana, kćeri Lidiju i Valeriju s njihovim obiteljima i rodbinu bila su nazočna četrnaestorica braće iz Provincije te veliko mnoštvo prijatelja, znanaca, mještana i župljana. Došli su i vjernici iz ogulinske župe bl. Alojzija Stepinca u kojoj je djelovao fra Marijan i vjernici iz župe sv. Franje na Pehlinu (Rijeka) u kojoj on sad obavlja župničku službu.

Provincijal je u župnoj crkvi predvodio i svetu misu zadušnicu, a koncelebrirali su fra Marijan Jelušić, fra Anto Garić iz fra Marijanove novicijatske generacije, župnik fra Ivan Široki i ostala braća iz Provincije.

fra Zvonimir Brusač