Fra Dario Mican zaređen za đakona

Fra Dario Mican, redovnik naše Provincije, zaređen je za đakona na euharistijskom slavlju u zagrebačkoj prvostolnici u subotu, 30. rujna 2017., zajedno s još petnaestoricom kandidata, osmoricom iz Zagrebačke nadbiskupije i sedmoricom iz drugih redovničkih zajednica. Zareditelj mons. Ivan šaško, pomoćni biskup zagrebački, je u homiliji, govoreći o služenju, bitnom obilježju đakonata, istaknuo da u Crkvi služenje nije popis stvari koje treba izvršiti, nego način prisutnosti, ophođenja s drugima i djelovanja i da u Crkvi nijedna služba nije velika, nema dostojanstva, ako se iz nje ukloni služenje i ako ju ne prožima duh malenosti. Ređenicima je poručio: „Ostanite znak svima nama u Crkvi da svaki poziv ima đakonske odlike i da Crkvu i hrvatsku domovinu grade samo nesebični ljudi koji su susreli Boga po Kristu koji služi.“

Na obredu ređenja i na svečanom objedu i slavlju u Samostanu sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu sudjelovali su provincijal fra Ivo Martinović, braća i postulanti iz samostana na Ksaveru u kojem je fra Dario živio kao sjemeništarac i bogoslov, braća fra Petar Bašić, fra Josip Baričević i fra Anto Lukenda iz Odre, fra Joso Živković iz samostana u Krku u kojem je fra Dario završio novicijat, fra Anto Garić iz samostana na Glavotoku te fra Tomislav Vrsaljko iz samostana u Splitu. Bila je prisutna i cijela fra Darijeva obitelj, majka Finka, brat Vlatko i sestre Vesna i Slavica sa svojim obiteljima, župnik sadašnje fra Darijeve župe u Glamoču don Marko Crnjak te don Donald Marković, župnik u Pećinama kraj Novog Travnika, župi u kojoj je fra Darijeva obitelj živjela prije preseljenja u Glamoč te s. Martina Janja Katović, redovnica Družbe klanjateljica Krvi Kristove, na službi u Glamoču.

Na samostanskom slavlju su se prigodnim riječima fra Dariju i nazočnima obratili provincijal fra Ivo Martinović, župnik don Marko Crnjak te odgojitelji fra Joso Živković i fra Zvonimir Brusač. Provincijal je naglasio kako je ovo đakonsko ređenje velik događaj za fra Darija, njegovu obitelj i našu Provinciju te novoga đakona pozvao da vjerno njeguje zajedništvo s Kristom koje je temelj i izvor svakog djelovanja i da se uvijek vraća Božjoj riječi, ogledalu života i svjedočenja. Župnik don Marko je izrazio radost zbog fra Darijeva đakonskog ređenja na putu prema svećeništvu i istaknuo kako je on tijekom odgoja i studija stalno i rado sudjelovao u životu župne zajednice u Glamoču. Župljani se raduju njegovu ređenju i očekuju ga kao mladomisnika. I on je naglasio da će mu zajedništvo s Kristom davati snagu i udaljiti strah pred poslanjem koje započinje. Fra Joso Živković, odgojitelj u novicijatu, istaknuo je fra Darijevu istinsku ukorijenjenost u obitelj i Provinciju, u kojima je primio i produbljivao vjeru i duhovni poziv te s osobitom radošću podsjetio kako je fra Dario upravo malo prije đakonskog ređenja diplomirao na Bogoslovnom fakultetu i tako zaokružio svoju teološku-pastoralnu pripravu na đakonsku službu. Fra Zvonimir Brusač, odgojitelj za vrijeme studija, podsjetivši na biskupove riječi uz predaju evanđelja – „Nastoj da što čitaš – vjeruješ, što vjeruješ – učiš, a što učiš – živiš! – naglasio je kako, osobito sada kad započinje poslanje, sâm treba biti blizu Bogu da bi Bogu približavao druge. Podsjetio je da je đakon po svoj naravi i službi suradnik biskupa i svećenika, suradnik u životu župne zajednice i rekao da je fra Dario tijekom godinâ priprave pokazao upravo osjetljivost za potrebu suradnje te poželio da mu njegova suradnička narav i sposobnosti donesu plodove u skorom đakonskom radu. Fra Dario je na kraju pojedinačno i izabranim riječima zahvalio svima nazočnima za sudjelovanje u njegovu životu, odgoju i pripravi na pastoralno služenje, a posebno braći redovnicima i školskim sestrama franjevkama sa Ksavera za brižljivu pripravu samostanskoga slavlja nakon ređenja.

Fra Dario će od mjeseca listopada pohađati predavanja đakonske godine koju na Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu organizira Zagrebačka nadbiskupija, a kao đakon će pastoralnu praksu stjecati i produbljivati u Župi sv. Josipa Radnika u Belišću u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, koja je povjerena franjevcima trećoredcima.

Fra Zvonimir Brusač