Fra Dario Mican primio diplomu o svećeničkoj spremi

 Završivši đakonsku godinu na Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu, naš đakon fra Dario Mican primio je diplomu o postignutoj svećeničkoj spremi. Svečanost dodjele bila je 28. svibnja 2018. dvorani Vijenac istog Instituta. Primio je i posebnu nagradu, zajedno s đakonima koji su izvrsnim uspjehom položili završni ispit, te još jednu posebnu nagradu, zajedno s onima koji su napisali najbolje „dnevnike đakonske pastoralne godine“.
Na svečanosti su govorili prof. dr. sc. Josip Šimunović, voditelj Đakonske pastoralne godine i ravnatelj Instituta, mr. sc. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa, mr. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral, koji je govorio u ime predavača i preč. Josip Golubić, župnik Župe sv. Petra u Zagrebu, koji se nazočnima obratio u ime župnikâ-mentorâ.
Kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, uručio je diplome trideset četvorici đakona, devetnaestorici dijecezanskih i petnaestorici redovničkih. U njihovo se ime prigodnim riječima zahvale nazočnima obratio naš fra Dario.
Riječi poticaja i zahvale uputili su i nazočni biskupi iz biskupija kojima pripadaju dijecezanski đakoni: varaždinski biskup Josip Mrzljak, sisački biskup Vlado Košić i murskosoboški biskup Peter Štumpf.
U završnoj je riječi Nadbiskup đakonima između ostalog poručio: „Odazvali ste se onomu koji vas je pozvao da uđete u njegovo poslanje. (…) Postoje mnogi koji vam se raduju i koji će vam ovih dana izraziti duboku vjerničku podršku i biti vam blizu. U isto vrijeme ulazite u svijet pun izazovâ, ali i prigodâ da čovjeku ovoga vremena donesete nešto novo.“ Na kraju ih je potaknuo da im molitva časoslova, razmatranje, redovita ispovijed, duhovno vodstvo i učenje mudrosti križa budu vodič u njihovu budućem svećeničkom životu.
Na svečanosti su, uz već spomenute, bili nazočni i provincijski poglavari, župnici-mentori, rodbina i prijatelji primateljâ diploma. U glazbenom dijelu nastupio je Oktet Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa. Nakon svečanosti svi su se sudionici okupili na prigodnom domjenku u prostorijama Instituta.
Iz naše su Provincije bili nazočni fra Ivan Paponja, provincijski vikar, fra Branko Janjić, fra Darijev župnik-mentor iz Belišća, gdje obavljao đakonski praktikum, fra Zvonimir Brusač, provincijski tajnik te bogoslovi fra Mirko Mišković i fra Josip Dolić.

Fra Zvonimir Brusač