Fra Božo Rimac i mi, današnji, na njegovim pastoralnim ‘’tragovima’’

Vijest o preminuću našega trećoredskog fratra-svećenika, Bože Rimca, objavljena na mrežnim stranicama agencije IKA i Provincije franjevaca trećoredaca povezuje nas ovih listopadskih dana (19.-23. 10. 2017.) još konkretnije u međusobnom bratsko-sestrinskom prijateljstvu, a po Isusu Kristu s Ocem nebeskim, za što mi koristimo naziv Franjevačko zajedništvo (Franziskanische Gemeinschaft vor Ort). Dijelimo ovu vijest međusobno i šire, s hrvatskim vjernicima njemačkoga područja Baden, gdje je fra Božo svojedobno aktivnim pastoralnim djelatnostima oblikovao, kultivirao suživot, a mi, skromnih mogućnosti, nastavljamo gdje je on nekoć „sijao“, u biblijskom smislu riječi. Obitelji pokojnog Josipa Tomića, supruzi Ankici Tomić s njenim kćerima Kristinom, Katarinom i Marinom u Rheinfeldenu (Baden) telefonski je priopćena vijest o smrti fra Bože, drage osobe, i njima samima, kao i svim našim fratrima koji su djelovali na istom području među hrvatskim vjernicima. One su se pak djelatno pobrinule da ova vijest dobije svoj odjek i kod drugih hrvatskih vjernika s kojima je fra Božo svojedobno bio povezan. Neki od njih koje je ova vijest zatekla na putovanju ili na boravku u hrvatskim krajevima (BiH, HR) najavili su svoju nazočnost na sprovodnim obredima.


Već u petak, 20. listopada, slavili smo mi članovi (hrvatski) svetu misu za dušu pokojnog fra Bože, a u subotu, nakon spontano oblikovanog susreta u stanu obitelji Tomić, nastavili s prijateljima, znancima, ad hoc, prisjećanja na susrete s fra Božom. Istog dana uvečer, u švicarskom dijelu grada Rheinfeldena, u crkvi sv. Josipa, slavili smo svetu misu s hrvatskim vjernicima u 17,45 sati, komemorirajući preminuće fra Bože. Predsjedao je fra Niko Leutar, OFM, hrvatski dušobrižnik, a fra Ivan (Garan) Milanović-Škrapo, TOR, je u propovijedi govorio i o pastoralnom djelovanje fra Bože Rimca. Na kraju svete mise vjernicima su podijeljeni preslici (desetak primjeraka) pokojnikova životopisa uzetog s portala www.franjevcitor, a sakristanka je jedan preslik stavila na oglasnu ploču pred crkvom.


Jedna pak od nazočnih vjernica samoinicijativno je preuzela obvezu da se sutrašnjeg dana prigodom nedjeljne mise hrvatskih vjernika u crkvi sv. Josipa u Rheinfeldenu, Baden, (s druge strane rijeke Rajne!) u 12:30 sati, u dogovoru s vlč. Veselkom Ž., hrvatskim dušobrižnikom, obavijeste nazočni i da se moli za pokojnika. Elektroničkom poštom je vijest o preminuću fra Bože primio i fra Dinko Grbavac, hrvatski dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misije Singen-Villingen te je istog dana, u subotu, 21. listopada, u 15,30 sati s hrvatskim vjernicima slavio svetu misu zadušnicu u Pfullendorfu (Spitalkapelle).
Kako je vlč. Ilija Jokić, hrvatski dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj misiji Ravensburg-Friedrichshafen, planirao izbivati sa svoga pastoralnog područja u nedjelju, 22. listopada, slavio sam u 14 sati umjesto njega svetu misu s hrvatskim vjernicima u crkvi sv. Nikole u Friedrichshafenu na Bodenskom jezeru te sam se u propovijedi osvrnuo i na pastoralno djelovanje fra Bože Rimca, koji je povremeno bio nazočan na širem području Bodenskog jezera, na kojem se gdje se nalazi i Birnau, hodočasničko mjesto posvećeno Blaženoj Djevici Mariji; na njemu se iz okolnih hrvatskih misija godinama okupljaju hrvatski katolički vjernici i, uz zagovor Gospe, slave zajedništvo vjerske pripadnosti.


Na odgovarajući se način zahvaliti Bogu za darove koje je udijelio Crkvi u hrvatskom narodu po cjelokupnom služenju i življenju pokojnog fra Bože Rimca, Livnjaka, nije nama, njegovim prijateljima, nimalo jednostavno. No, nadamo se da i ovo što činimo i kako činimo ima odjeka u Božjem srcu. Nadamo se da je to ono što Bog rado prima kao naš obol, zajedno sa sveukupnim obolom drugih koji su mu bliski svojom vjerom u Uskrsnuće. Molimo: Pokoj vječni daruj mu, fra Boži Rimcu, Gospodine! I svjetlost vječna svijetlila mu. Amen.

Fra Ivan-Garan Milanović-Škrapo

Bietingen-Thayngen-Stockach, ponedjeljak, dan pogreba fra Bože Rimca, 23. listopada 2017. godine