Duhovne vježbe na Školjiću

Godišnje duhovne vježbe braće Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša održale su se u Samostanu sv. Pavla Pustinjaka na Školjiću od 22. do 26. listopada 2018. Voditelj je bio dr. sc. fra Domagoj Runje, gvardijan samostana o. fra Ante Antića na splitskom Trsteniku i docent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, pročelnik Katedre Svetoga pisma Starog zavjeta.
Tih su dana braća bila pozvana poslušati razmatranja temeljena na Markovom evanđelju, provoditi vrijeme u tišini, slavljenju euharistije i molitvi, razmišljajući o stanju svoje duše u odnosu prema Bogu, Provinciji, svojoj subraći, vjernicima koji su im povjereni i prema svim ljudima i bližnjima.
Fra Domagoj je na početku duhovnih vježbi naglasio kako je u Markovom evanđelju prvi aktivni Isusov čin bio poziv četvorice apostola. Isus poziva aktivne ljude. U trenutku poziva budući Isusovi učenici živjeli su svoju svakodnevicu, ribarili su, bijahu ribari. Isus ulazi u naš život svaki dan. Ne traži od nas za taj ulazak u naš život nikakav spektakl. Ulazi u naš život i počinje ga mijenjati.
Sve svoje sposobnosti trebamo upotrebljavati za spas ljudi, ako želimo biti “ribari ljudi”, a “krpanje mreže” je stalan posao Isusovih učenika. Opstati može samo ona zajednica koja ne zaboravlja krpati mreže, naglasio je fra Domagoj.
Na duhovnim vježbama sudjelovali su, uz naše domaćine fra Božu Sučića, gvardijana i fra Ivana Badurinu, samostanskog vikara: iz Zagreba, sa Ksavera, provincijal fra Ivo Martinović, fra Ivan Paponja, fra Marin Matančić i postulant Tomislav Sabađija, iz Samostana sv. Franje u Odri fra Josip Baričević i fra Anto Lukenda, iz Belišća fra Branko Janjić, iz Samostana sv. Mihovila u Zadru fra Niko Barun, fra Božo Bugarija i fra Alojzije Duvnjak, iz Samostana sv. Ivana u Zadru fra Josip Vrdoljak I. i fra Jurica Galić, iz samostana na Zaglavu fra Jakov Božo Teklić (Veli Rat) te iz Kvarnerske regije fra Antun Badurina (Krk) i fra Tomislav Kero (Martinšćica). Pridružio se i verbit o. Franjo Kowal.
Od srca zahvaljujemo braći domaćinima i domaćici Dragici Matić za sve što su nam darovali tih dana.

Fra Marin Matančić
 

Otvorite galeriju slika