Duhovne vježbe na Glavotoku

U Samostanu sv. Marije na Glavotoku, uz more, na osami na zapadnoj obali otoka Krka, održane su 4.-8. rujna 2017. redovne godišnje duhovne vježbe za braću iz Provincije franjevaca trećoredaca. Vodio ih je doc. dr. sc. Franjo Podgorelec, karmelićanin iz samostana u zagrebačkim Remetama, predavač predmetâ iz područja duhovnosti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala su sedamnaestorica braće i dvojica svećenika Krčke biskupije.

Razmatranja na duhovnim vježbama bila su posvećena evanđeoskim blaženstvima. Nakon uvodnog razmatranja na svakom je pojedinom razmatranju bilo prikazano i produbljeno jedno od osam blaženstava: siromasi duhom, ožalošćeni, krotki, gladni i žedni pravednosti, milosrdni, čisti srcem, mirotvorci, progonjeni zbog pravednosti (usp. Mt 5,1-11). U svakom je razmatranju voditelj govorio i o dotičnom blaženstvu u životu, duhovnosti i spisima sv. Franje Asiškog te o oživotvorenju dotičnog blaženstva u uvjetima našeg vremena i civilizacije. Na kraju svakog razmatranja izneseni su poticaji za ispit savjesti u svjetlu prikazanog blaženstva.

Voditelj je svakog dana na euharistijskom slavlju održao prigodnu homiliju na temelju liturgijskih čitanja dajući tako dodatne smjernice i poticaje sudionicima duhovnih vježbi. Sudionici su zajedno molili liturgiju časova, a uvečer, prije povečerja, bilo je vrijeme za druge oblike zajedničke molitve: krunicu, križni put i euharistijsko klanjanje.

Na završetku su svi rado zahvalili gvardijanu fra Anti Gariću za njegovo srdačno i zauzeto gostoprimstvo.

Z.B.