Božićni koncert HSPD-a Podgorac na zagrebačkom Ksaveru

Hrvatsko seljačko pjevačko društvo Podgorac iz Gračana održalo je 22. prosinca 2017. svečani božićni koncert u crkvi sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu, sjedištu Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša.


Na početku je mješoviti zbor Društva izveo božićne pjesme Raduj se, o Betleme, O pastiri, čudo novo, Veseli se, Majko Božja i Danas se čuje, prvu uz pratnju orgulja, a ostale tri uz pratnju tamburaške sekcije Društva. Slijedile su dvije skladbe u izvedbi tamburaške sekcije (Vse tičice lepo poje - iz Ivanca i Oj pastiri - iz Bačke), a zatim dvije u izvedbi mješovitog zbora, uz pratnju orgulja (Pastorella L. Couperina i Pristupite, vjerni/Adeste, fideles J. F. Wadea).


U nastavku je dječji zbor Društva, uz pratnju tamburaške sekcije, otpjevao tri pjesme unoseći u koncert svoju dječju radost i zaigranost (Visom leteć, Djetešce nam se rodilo i U ponoći zvonce malo).
Gosti koncerta bili su članovi Mješovitog zbora Župe Presvetog Trojstva iz Svete Nedelje. Oni su uz pratnju orgulja izveli pet božićnih pjesama (gregorijanski koral Veni, veni Emmanuel, bačke pjesme Spavaj, mali Božiću i Diva Mati, međimursku Oj pastiri, vi ste štiri i murtersku U se vrime godišća).


Nakon još jedne izvedbe tamburaške sekcije (Spi, dijete - skladatalja Diblingera) mješoviti zbor Društva izveo je pjesme Mehki snežek i Hajdmo, braćo, sada, uz pratnju orgulja odnosno tamburaške sekcije.
Mješovitim zborom Društva i zborom iz Svete Nedelje dirigirao je Tomislav Jurić, na orguljama je svirao Alen Kopunović Legetin, a tamburašku sekciju predvodio je Nikola Banić.


Nazočnima, koji su ispunili ksaversku crkvu, na završetku se, čestitajući Božić, obratio predsjednik HSPD-a Zdravko Radić. Svi su zborovi pri kraju koncerta zajedno otpjevali naše najpoznatije božićne pjesme Radujte se narodi i Narodi nam se.
Na koncertu su uz domaćina fra Ivana Paponju, ksaverskog gvardijana i župnika, bili fra Marin Matančić, župnik u Gračanima te predstavnici mjesne samouprave u Gračanima, Gradskog ureda za kulturu, Turističke zajednice grada Zagreba i predstavnici kulturno-umjetničkih društava s područja Podsljemena.


Hrvatsko seljačko pjevačko društvo Podgorac proslavilo je ove godine 110. godišnjicu osnivanja. Prigodni koncert održalo je u Gradskom kazalištu Komedija, a članovi Društva su se nedavno vratili iz Kanade gdje su održali nekoliko koncerata. Novi dirigent mješovitog zbora je Tomislav Jurić.