Bogoslovi na proslavi Svetkovine sv. Josipa u Splitu

Bogoslovi naše Provincije, fra Mirko i fra Josip, zajedno sa svojim odgojiteljem fra Markom Neretljakom sudjelovali su u pripremi i proslavi Svetkovine sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije na splitskome Sukoišanu.
Euharistijska slavlja u trodnevoj pripravi za Svetkovinu sv. Josipa od petka 16. ožujka do nedjelje 18. ožujka predvodio je fra Marko Neretljak, a asistirali su naši bogoslovi. Osim sudjelovanja u navedenim slavljima bogoslovi i fra Marko sudjelovali su i na drugim aktivnostima. Prvi dan trodnevne priprave sudjelovali su na pobožnosti križnoga puta u crkvi sv. Josipa koju je predvodio domaći župnik i gvardijan fra Kristijan Kovačević. U večernjim satima istoga dana bio je i susret s mladima iz naše župe u Splitu. Fra Josip i fra Mirko predstavili su mladima našu redovničku zajednicu i glagoljašku baštinu te progovorili o životu u samostanu i iskustvu vlastitoga duhovnoga poziva. U subotu je održan susret s ministrantima na kojemu su bogoslovi i njima prozborili o ovim temama, a potom su, u fra Josipovoj pratnji, odigrali nogometnu utakmicu u dvorani škole na splitskom Bolu.
Na samu svetkovinu bogoslovi su asistirali na svim euharistijskim slavljima (7, 8, 9, 10, 11 i 16 h). Središnju liturgijsku proslavu predvodio je fra Marko Neretljak u 18 h, a fra Mirko i fra Josip, zajedno s domaćim ministrantima, asistirali su i brinuli su se za skladno slavljenje.
Našim bogoslovima ovo je bio i svojevrsni „povratak na izvore“ vlastitoga zvanja. Obojica bogoslova su dio ili cijelu sjemenišnu formaciju proveli u Splitu: fra Mirko od 2009. do 2012. g., a fra Josip od 2009. do 2013. g.
 

Otvorite galeriju slika